Eurovision 2025 intră în finală

Cele 26 de melodii din finala Eurovision de sâmbătă vor determina telespectatorii să aleagă între umorul unei ode a saunei, regretul unei iubiri irosite, promisiunea unui nou răsărit după groază, apologia plăcerii sau amintirea unei mame.

Potrivit AFP, concursul de cântece are 69 de ani şi este cel mai mare show de talente TV din lume. Muzică, kitsch, competiţie, pereţi LED de înaltă definiţie şi multă pirotehnie îşi dispută atenţia şi voturile a aproximativ 160 de milioane de telespectatori din Europa şi nu numai.

Competiţia rămâne un festival popular. Aproximativ 500.000 de vizitatori au venit la Basel în timpul săptămânii, potrivit administraţiei oraşului elveţian. Şi, deşi Sankt Jakobshalle poate găzdui doar 6.500 de spectatori, 36.000 vor urmări finala de pe stadionul FC Basel din apropiere.

„Am început toate acestea cu speranţa de a restabili un sentiment de unitate, calm şi solidaritate într-o lume complicată”, spune emoţionat Martin Green, patronul competiţiei. „Sunt uimit că (Eurovision) transmite un mesaj atât de profund şi de frumos restului lumii”.

Organizatorii s-au temut că participarea israeliană va atrage mulţimile care au defilat anul trecut la Malmo împotriva războiului din Gaza, în timp ce Israelul şi-a intensificat ofensiva în teritoriul palestinian.

Dar mobilizarea a fost redusă până în prezent. Un miting este încă planificat pentru sâmbătă la ora 19.00 (17.00 GMT), cu puţin timp înainte de începerea competiţiei la ora 21.00. 

Şi câştigătorul…

Suedia rămâne favorita pariorilor, cu oda trio-ului de comedie KAJ şi a lor antrenantă „Bara Bada Bastu”, care evocă bucuriile unei saune.

În contrast total, dar pe urmele trioului, contratenorul JJ a uimit pentru Austria cu „Wasted Love”, despre dragostea irosită, cu o interpretare pusă în valoare de un studio Harcourt alb-negru.

Louane, din partea Franţei, a fost automat selecţionată pentru finală, dar melodia „Maman”, interpretată intens, un omagiu adus mamei sale decedate, şi o scenografie sobră, simbolizând trecerea timpului într-o clepsidră, au ajutat-o să se claseze pe locul al treilea la pariuri.

Adrenalină

Norvegianul Kyle Alessandro va deschide spectacolul cu o explozie de flăcări, urmat de Laura Thorn din Luxemburg şi „la poupée monte le son”. O posibilă surpriză.

Pe un ton uşor şi în limba franceză, cântăreaţa denunţă patriarhatul invocând „Poupée de cire, poupée de son”, scrisă de Serge Gainsbourg şi a cărei interpretare de France Gall a oferit victoria Luxemburgului în urmă cu 60 de ani.

Albania va fi ultima care va cânta înainte de o lungă secvenţă care va duce la anunţarea rezultatului, la prezentarea trofeului de cristal şi la o viaţă dată peste cap. 

Concurenţii vor fi desemnaţi prin vot: cel al juriului şi cel al telespectatorilor din fiecare dintre cele 37 de ţări participante, cu pondere egală. Există, de asemenea, un vot din partea telespectatorilor din restul lumii.

„Cursa către câştigător se anunţă a fi una strânsă”, spune Thomas Niedermeyer, maestrul voturilor Eurovision.

Speranţă şi dorinţă

Pe fondul apelurilor la boicotarea Israelului la Eurovision, cântăreaţa israeliană Yuval Raphael, supravieţuitoare a atentatului din 7 octombrie, a crescut cu fiecare săptămână, iar interpretarea piesei „New Day Will Rise” i-a adus un bilet pentru finală. Tânăra de 24 de ani, care a supravieţuit prefăcându-se moartă, sub o grămadă de cadavre, în timpul masacrului Hamas, vrea să transmită un mesaj universal de „speranţă şi solidaritate”.

Finlandeza Erika Vikman sărbătoreşte şi ea viaţa, dar în felul ei. Un body din piele cu crampoane, cizme până la coapsă, cântând „Ich Komme” (Eu vin) din toţi plămânii, cântăreaţa s-a înălţat în aer pe un microfon uriaş din care au zburat scântei.

Şi mai este misterul care devine o obsesie pentru mass-media şi fanii prezenţi la Basel: va participa Céline Dion, care suferă de o boală gravă, la finala de sâmbătă, la 37 de ani de la câştigarea premiului? „Moş Crăciun există şi va trebui să aşteptăm şi să vedem” ce se întâmplă, a răspuns Martin Green, şeful concursului.

Eurovision – Televiziunea publică spaniolă a fost avertizată cu privire la comentariile sale despre Gaza

Jasmine Paolini a câştigat Internazionali BNL d’Italia. Este prima italiancă triumfătoare la Roma în ultimii 40 de ani