Europa, în fața unei crize de asistenți medicali: OMS avertizează asupra colapsului din sistem

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă privind dezechilibrele majore cauzate de îmbătrânirea personalului, migrația forței de muncă și investițiile insuficiente în formarea de cadre medicale calificate.

La nivel global, deficitul de asistenți medicali a ajuns la 5,8 milioane, iar cererea crescută din partea țărilor europene pentru personal din afara granițelor accentuează această criză. În prezent, forța de muncă în asistența medicală numără 29,8 milioane de persoane, în creștere față de 27,9 milioane în urmă cu cinci ani. Cu toate acestea, diferențele dintre statele bogate și cele sărace rămân uriașe.

„Nu putem ignora inegalitățile care marchează peisajul global al asistenței medicale”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Regiunea europeană – care include și Asia Centrală – numără 7,2 milioane de asistenți medicali și estimează că va fi nevoie de încă un milion până în 2030. În ciuda acestui avans numeric, raportul subliniază provocările generate de îmbătrânirea personalului: doar 31% dintre asistenții medicali aveau sub 35 de ani în 2023, în timp ce 21% aveau peste 55 de ani. Europa de Est înregistrează cele mai mari dezechilibre între generații.

În plus, în 23 de țări europene analizate, 14% dintre asistenți sunt născuți în străinătate, iar alți 10% au fost instruiți în afara statului în care lucrează. OMS atrage atenția că această dependență de recrutarea internațională reflectă investiții insuficiente în formarea națională și contribuie la accentuarea deficitului de personal în țările cu venituri mici.

„Există inegalități flagrante în distribuția forței de muncă, care au dus la o explozie a recrutării transfrontaliere și la modele dezechilibrate de migrație”, a declarat Howard Catton, directorul general al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali.

Cu 42,7 absolvenți de asistență medicală la 100.000 de locuitori în 2023 (față de media globală de 25,3), Europa are un sistem de formare mai solid decât alte regiuni. Totuși, majoritatea absolvenților provin din Asia Centrală, în timp ce Europa de Vest înregistrează cifre mai scăzute.

Salariul mediu lunar pentru un asistent medical aflat la început de carieră este de 2.205 euro, Europa fiind lider global în ceea ce privește remunerația de bază, chiar și ajustată la paritatea puterii de cumpărare. De asemenea, 78% dintre țările din regiune dispun de programe dedicate dezvoltării competențelor de conducere în domeniu.

Cu toate acestea, raportul recomandă intensificarea eforturilor pentru atragerea tinerilor în profesie și păstrarea personalului actual, prin politici sustenabile de sprijin și motivare.

Accident grav pe DN6: șofer încarcerat după ce mașina s-a răsturnat

Care sunt beneficiile uleiului de lavandă