Suprasolicitarea la locul de muncă poate modifica structura creierului. Studiul care arată cum ne afectează stresul profesional

Cercetarea sugerează că orele prelungite de muncă pot duce la modificări structurale în regiunile cerebrale responsabile de funcțiile executive și reglarea emoțională.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 110 lucrători din domeniul medical, majoritatea medici, dintre care 32 aveau un program extins de lucru. Prin analizarea unor scanări RMN, cercetătorii au constatat modificări în girusul frontal mijlociu caudal stâng, o regiune esențială pentru atenție, memorie de lucru și procesarea limbajului. Alte zone implicate în planificare, luarea deciziilor și gestionarea emoțiilor au fost de asemenea afectate.

„Personalul suprasolicitat a prezentat schimbări semnificative în regiunile cerebrale implicate în cogniție şi emoţie”, notează autorii. Aceștia subliniază că aceste modificări ar putea reflecta o adaptare la stresul ocupaţional cronic, însă nu exclud existența unor factori preexistenţi.

Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), peste 800.000 de decese anual sunt legate de suprasolicitarea profesională. Aproximativ 479 de milioane de oameni, adică 9% din populația mondială, lucrează în mod regulat peste limita recomandată.

Ruth Wilkinson, reprezentant al Institution of Occupational Safety and Health din Marea Britanie, a comentat rezultatele studiului, avertizând că „lucrul în exces este responsabil pentru o treime din bolile legate de muncă” și a cerut angajatorilor să elimine presiunea exercitată asupra angajaților prin așteptări nespecificate în contracte.

Studiul, deși preliminar, pune în lumină riscurile reale ale unui program de lucru excesiv și atrage atenția asupra nevoii urgente de politici ocupaționale care să protejeze sănătatea mintală și cognitivă a angajaților.

STUDIU| S-a găsit adevăratul secret al fericirii

Vaccinurile inverse, speranța pentru sute de milioane de pacienți cu boli autoimune. Cum funcționează tratamentul