Papa Leon al XIV-lea şi-a început oficial pontificatul duminică, adresându-se în mod special conservatorilor care s-au simţit marginalizaţi sub conducerea predecesorului său, Papa Francisc. Suveranul pontif a cerut unitate în Biserică, a promis să protejeze moştenirea credinţei catolice şi a declarat că nu va conduce ”ca un autocrat”, relatează Reuters.
După o primă plimbare cu papamobilul în Piaţa Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de credincioşi, Papa Leon a fost înscăunat ca al 267-lea pontif al Bisericii Romano-Catolice şi suveran al statului Vatican, în cadrul unei Liturghii solemne în aer liber.
Mulţimea a aclamat cu strigăte de ”Viva il Papa” şi ”Papa Leone”, în timp ce credincioşi purtau steaguri americane şi peruane, celebrându-l drept primul papă născut în Statele Unite şi totodată cu cetăţenie peruană.
Născut la Chicago, noul papă are 69 de ani şi a activat timp de mai mulţi ani ca misionar în Peru.
Robert Prevost, un cardinal relativ necunoscut pe scena internaţională până de curând, a fost ales papă pe 8 mai, la finalul unui conclav de numai 24 de ore. El îl succede pe Papa Francisc, care a condus Biserica timp de 12 ani marcaţi de reforme, conflicte interne şi apropierea faţă de săraci şi marginalizaţi.
Un apel la reconciliere şi slujire umilă
În omilia rostită în limba italiană, Papa Leon a subliniat că, deşi va păstra direcţia socială trasată de Francisc, în special în lupta împotriva sărăciei şi protecţia mediului, va pune accent pe unitatea internă a Bisericii. A folosit de şapte ori cuvântul ”unitate” şi de patru ori ”armonie”.
”Nu este niciodată vorba de a cuceri suflete prin forţă, propagandă religioasă sau prin putere. Este, întotdeauna şi numai, vorba de iubire, aşa cum a făcut Isus,” a spus el, făcând aluzie la diviziunile dintre catolicii conservatori şi cei progresişti.
Papa a adăugat: ”Fraţilor şi surorilor, aş vrea ca prima noastră dorinţă să fie aceea de a avea o Biserică unită, un semn al comuniunii, care devine ferment pentru o lume reconciliată.”
Răspunzând criticilor aduse stilului autoritar al Papei Francisc, Leon a declarat că succesorul lui Petru trebuie să conducă cu smerenie: ”Petru trebuie să păstorească turma fără a cădea în ispita de a fi un autocrat… El este chemat să slujească credinţa fraţilor şi surorilor sale şi să meargă alături de ei.”
Ceremonie cu lideri mondiali şi simboluri tradiţionale
În cadrul ceremoniei, Papa Leon a primit două simboluri ale autorităţii papale:
Pallium – o fâşie de lână de miel care simbolizează rolul său de păstor.
Inelul Pescarului – un inel de aur gravat cu imaginea Sfântului Petru, folosit simbolic pentru a sigila documente papale şi care va fi distrus la moartea sau demisia pontifului.
Evenimentul a reunit numeroşi lideri globali, printre care preşedinţii Peru, Israel şi Nigeria, premierii Italiei, Canadei şi Australiei, cancelarul german Friedrich Merz şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, au fost prezenţi regele Felipe şi regina Letizia ai Spaniei.
Vicepreşedintele american JD Vance şi secretarul de stat Marco Rubio au condus delegaţia Statelor Unite, iar preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a fost, de asemenea, prezent. Cei doi, Vance şi Zelenski, au dat mâna scurt înaintea începerii ceremoniei, în pofida divergenţelor recente.