Potrivit CNN, specialiștii avertizează că sporii fungici, prezenți în aer, praf și chiar în corpul uman, pot provoca infecții grave, uneori fatale.
Datele recente sunt îngrijorătoare: anual, aproximativ 6,5 milioane de persoane suferă de infecții fungice invazive, iar 3,8 milioane dintre ele își pierd viața. Situația este cu atât mai gravă cu cât tratamentele disponibile sunt extrem de limitate – doar 17 medicamente antifungice în comparație cu sutele de antibiotice antibacteriene.
„Este foarte greu să creezi un medicament care ucide ciuperca fără să afecteze și organismul uman”, explică dr. Neil Clancy. În multe cazuri, substanțele eficiente împotriva ciupercilor pot afecta grav rinichii sau alte organe. Un exemplu este tratamentul cu amfotericină B, un antifungic vechi de peste 80 de ani, dar extrem de toxic.
Poveștile unor pacienți americani evidențiază pericolul: Torrence Irvin din California a inhalat probabil sporii ciupercii Coccidioides în propria curte. A ajuns de la 130 kg la doar 68 kg, iar medicii și-au pierdut speranța. Abia după ce a început un tratament experimental, starea sa s-a ameliorat.
Un alt pacient, Rob Purdie, s-a infectat lucrând în grădină. Infecția fungică i s-a extins din plămâni până la creier, provocând meningită fungică, o complicație extrem de gravă și dureroasă. Acesta trăiește acum dependent de injecții intracraniene cu un medicament toxic, administrate pe viață.
Organizația Mondială a Sănătății a publicat o listă cu cele mai periculoase 19 ciuperci. Pe primele locuri se află:
- Cryptococcus neoformans – poate provoca meningită letală, în special la pacienții cu HIV. Rata de deces poate ajunge la 61%.
- Aspergillus fumigatus – un mucegai comun, dar extrem de periculos, prezent în sol, frunze și praf. Provoacă infecții pulmonare și are o mortalitate de până la 40%.
- Candida auris – rezistentă la toate cele patru clase de tratamente antifungice, a devenit un pericol global. Numărul cazurilor din SUA a crescut alarmant în ultimii ani.
Cercetătorii avertizează că schimbările climatice, incendiile de vegetație și furtunile de praf contribuie la răspândirea sporilor fungici. Estimările sugerează că numărul infecțiilor fungice ar putea crește cu 50% până în anul 2100.
„Oricine poate fi afectat. E suficient să fii în locul greșit la momentul greșit și să inspiri spori purtați de vânt”, spune dr. George Thompson, de la Universitatea din California, Davis.
Atât Irvin, cât și Purdie îndeamnă la vigilență și reacție promptă. „Dacă m-aș fi dus mai devreme la medic, poate că aș fi putut opri infecția înainte să se răspândească”, spune Irvin. „Trebuie să avem grijă de noi. Sănătatea e cel mai de preț bun.”