„Când dai o astfel de informație precizezi despre ce guvern este vorba, cine exact a făcut demersuri, prezinți dovezi. În plus, să dai un astfel de mesaj chiar în ziua votului arată clar intenția de manipulare a alegătorilor români care își exercită dreptul de vot”, a punctat, pe Facebook, Orban.
„Orice utilizator român de Telegram a putut să constate o imixtiune grosolană, de sorginte rusească, în alegerile din România. Astăzi, la orele 17.00, în plin proces electoral pentru alegerea președintelui României, Telegram transmite un mesaj către toți utilizatorii din România, care conține un fake news grosolan, cum că un guvern vest-european ar fi cerut reducerea la tăcere a vocilor conservatoare din România. Este în mod evident o minciună sfruntată prin care fondatorul rus vrea să-l ajute pe Simion prin mobilizarea la vot a celor care dau crezare acestui mesaj pervers. Am spus de mult că mulți dintre politicienii care se bat cu cărămida în piept că sunt patrioți sunt de fapt în serviciul Moscovei.
Ieșiți la vot, dragi români. Arătați prin vot cine își iubește cu adevărat țara și nu lăsați slugile lui Putin să ne pună din nou cizma rusească pe gât”, a acuzat Orban.
Context
Pavel Durov, fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, a declarat duminică că a respins o solicitare venită din partea unui guvern occidental, pe care nu l-a numit, ”de a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România, în contextul turului doi al alegerilor prezidenţiale, transmite Reuters.
”Un guvern din Europa de Vest… a contactat Telegram, cerându-ne să blocăm vocile conservatoare din România înainte de alegerile prezidenţiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restricţiona libertăţile utilizatorilor români şi nu va bloca canalele lor politice,” a scris Durov pe propriul canal Telegram, alăturând mesajului o emoji cu o baghetă – considerat de unii ca un indiciu către Franţa.
Durov a fost arestat anul trecut pe un aeroport de lângă Paris şi ulterior pus sub investigaţie oficială, cu interdicţie de a părăsi teritoriul Franţei. În luna martie, el a revenit la Dubai, unde îşi are reşedinţa, informează NEWS.RO.
Declaraţia vine într-un context electoral sensibil în România şi subliniază angajamentul public al platformei Telegram faţă de libertatea de exprimare, în pofida presiunilor guvernamentale externe.
Reacția MAE
„În timpul alegerilor prezidențiale din România, vedem încă o dată semnele distinctive ale interferenței rusești”, declară, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Tarnea.
„În timpul alegerilor prezidențiale din România, vedem încă o dată semnele distinctive ale interferenței rusești. O campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme de social media are scopul de a influența procesul electoral”, scrie oficialul pe platforma X.