Elton John denunţă planul „criminal” al guvernului britanic privind drepturile de autor

Elton John a declarat duminică că se simte „incredibil de trădat” de guvernul britanic, care, în ciuda opoziţiei multor artişti, apără un proiect de lege care relaxează drepturile de autor în beneficiul companiilor de inteligenţă artificială.

Luni, Lorzii din Camera superioară a Parlamentului au modificat în mare parte textul guvernului lui Keir Starmer pentru a proteja mai bine artiştii, însă deputaţii au votat împotriva acestor modificări, stârnind furia starului britanic.

Acest proiect de lege „este criminal, mă simt incredibil de trădat”, a declarat Elton John pentru BBC.

Starul, care i-a susţinut pe laburişti în alegerile din iulie 2024, i-a acuzat că vor „să le fure tinerilor (artişti) moştenirea şi veniturile”.

Membrii acestui guvern „sunt nişte rataţi absoluţi, sunt furios”, a continuat cântăreţul în vârstă de 78 de ani, pregătit de „lupta până la capăt” şi care va denunţa în instanţă, dacă este necesar, acest „furt la scară largă”.

Planul guvernului este de a introduce o excepţie de la drepturile de autor care ar facilita utilizarea conţinutului în scopuri comerciale de către companiile de inteligenţă artificială. Acestea nu ar mai trebui să obţină permisiunea autorilor sau să îi plătească.

Amendamentul adoptat de Lorzi şi apoi respins de deputaţii din Camera Comunelor, majoritar laburistă, prevedea ca artiştii să dea permisiunea pentru ca operele lor să poată fi utilizate şi să fie informaţi cu privire la modul în care acestea sunt utilizate.

Războiul continuă acum între cele două camere.

Proiectul de lege se confruntă cu o opoziţie puternică din partea lumii culturale, iar Elton John a semnat acum câteva zile o scrisoare deschisă alături de Paul McCartney, Dua Lipa, Coldplay şi peste 400 de alţi artişti care solicită apărarea drepturilor de autor.

Guvernul a susţinut că amendamentele Lorzilor au afectat o consultare privind inteligenţa artificială şi drepturile de autor pe care o desfăşoară în prezent.

Subsecretarul de stat pentru tehnologie Maggie Jones şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un „risc real” ca „inovatorii în domeniul inteligenţei artificiale (…) să se gândească de două ori înainte de a-şi dezvolta serviciile în Marea Britanie”, în cazul în care există prea multe „obligaţii” pentru aceştia.

Guvernul laburist speră să facă din Marea Britanie un „lider mondial” în domeniul inteligenţei artificiale, iar la jumătatea lunii ianuarie a anunţat un plan de acţiune menit să atragă companiile din acest sector, permiţându-le să îşi testeze inovaţiile în Marea Britanie înainte de orice reglementare.

După ce a fost blocat de câţiva republicani radicali, proiectul de lege fiscală al lui Trump trece de comisia cheie şi avansează în Congresul SUA

Clasamentul WTA: Jaqueline Cristian, jucătoarea din România cel mai bine clasată. Arina Sabalenka se menţine lider. Jasmine Paolini a urcat pe locul 4