La întâlnirea cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și alți înalți oficiali europeni, Starmer urmează să semneze un acord pentru „un parteneriat consolidat și orientat spre viitor” cu cele 27 de state membre ale blocului comunitar, notează AFP.
Principalul rezultat așteptat este semnarea unui „Parteneriat pentru securitate și apărare”, care ar permite consultări mai regulate, posibila participare a Marii Britanii la misiunile militare ale UE și accesul la un fond european de apărare în valoare de 150 de miliarde de euro.
Contextul summitului este marcat de necesitatea reînarmării în fața amenințării rusești și de temerile privind reducerea sprijinului american pentru securitatea Europei sub președinția lui Donald Trump.
Pe lângă cooperarea în domeniul apărării, negociatorii au discutat și despre reducerea barierelor comerciale apărute după Brexit, drepturile de pescuit și crearea unui program limitat de mobilitate pentru tinerii între 18 și 30 de ani.
Deși Starmer exclude reintegrarea în uniunea vamală sau piața unică, guvernul său este deschis spre alinierea cu normele UE în anumite domenii, precum produsele alimentare și agricole, pentru a reduce birocrația la frontiere.