Premierul Ungariei ‘a pariat pe calul greșit’. Alegerea lui Nicușor Dan poate crea probleme în alegeri pentru Viktor Orban (AFP)

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, era atât de convins că candidatul eurosceptic de extremă dreapta, George Simion, va câștiga alegerile prezidențiale din România, încât i-a oferit sprijinul său tacit, scriu jurnaliștii de la AFP.

Simion a fost învins duminică de pro-europeanul Nicușor Dan iar Orban a pierdut pariul – și, potențial, propriul sprijin politic viitor.

Susținerea lui Simion de către Orban a înfuriat etnicii maghiari din România, care numără un milion de locuitori, ai căror lideri religioși și politici se temeau de victoria sa, considerând-o o amenințare la adresa drepturilor minorităților.

În 2019, Simion a fost implicat în ciocniri violente într-un cimitir austro-ungar din Primul Război Mondial, cel mai violent incident interetnic din România din ultimele decenii.

De asemenea, el a cerut interzicerea partidelor etnice, etichetând partidul minoritar maghiar UDMR din România drept „terorist etnic”.

De la revenirea sa la putere în 2010, Orban a construit legături cu influenta diaspora, deschizând o cale ușoară către cetățenia maghiară – și dreptul de vot.

De asemenea, a finanțat mai multe proiecte, cum ar fi renovarea bisericilor și școlilor, în mare parte în regiunea Transilvania din România.

Încercarea sa de a atrage alegătorii locali, mulți dintre ei cu dublă cetățenie, pare să fi dat roade. În 2022, peste 90% dintre etnicii maghiari au votat pentru Fidesz.Dar sprijinul lui Orban pentru Simion a dat o lovitură campaniei sale.

„Amenințarea la adresa drepturilor minorităților noastre are prioritate față de orice altceva – diviziunea dintre stânga și dreapta, ceea ce spun politicienii”, a declarat Szilard Simon din județul Harghita din România, unde Dan a primit cel mai bun scor național al său, cu peste 90%.

„A pariat pe calul greșit”, a adăugat el.

„Anturajul lui Orban pare să fi crezut că Simion nu poate fi învins”, a declarat expertul în minorități Nandor Bardi de la centrul de cercetare HUN-REN din Ungaria.

Până acum, văzut de mulți ca un „vizionar carismatic”, imaginea lui Orban „a suferit o lovitură uriașă”, a adăugat el.

În urma unei convorbiri telefonice cu șeful UDMR, Kelemen Hunor, Orban a susținut că nu dorește să influențeze alegerile prezidențiale din România „în niciun fel”.

În rândul etnicilor maghiari „există o respingere generală a mișcărilor recente ale lui Orban”, a declarat pentru AFP Laszlo Tokes, fost parlamentar european al Fidesz și o figură cheie a revoluției din România din 1989.

El a susținut că premierul maghiar a fost „prea pripit” în a lua partea cuiva, Orban prioritizând ambițiile sale politice în Europa în detrimentul intereselor diasporei.

Orban a promis recent, de asemenea, sprijinul Ungariei în ceea ce a numit „lupta pentru creștinism și suveranitate” în cadrul Uniunii Europene.

Simion a făcut referire la sprijinul lui Orban în pliante și pe rețelele de socializare.

Atât Simion, cât și Orban împărtășesc un dispreț față de „birocrații de la Bruxelles”, se opun trimiterii de ajutoare Ucrainei și și-au exprimat admirația pentru președintele SUA, Donald Trump.

Orban se va confrunta cu alegeri anul viitor, adversarii politici încercând să profite de eșecul său în susținerea lui Simion.

Principalul său rival, liderul opoziției, Peter Magyar, a protestat săptămâna trecută împotriva a ceea ce a numit trădarea diasporei maghiare din România de către Orban.

De asemenea, el a participat la un marș de 300 de kilometri (186 de mile) în România în semn de protest.

Franța va întâlni Irlanda, în deschiderea Turneului celor Șase Națiuni 2026

Negoiţă (PSD): ‘Pentru sănătatea democraţiei şi a PSD, e nevoie şi de câte un ciclu electoral în opoziţie; asta trebuie acum’