Liderii Marii Britanii, Canadei şi Franţei au ameninţat luni cu sancţiuni împotriva Israelului în cazul în care acesta nu opreşte o nouă ofensivă militară în Gaza şi nu ridică restricţiile privind ajutoarele, punând şi mai multă presiune pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.
Armata israeliană a anunţat vineri începerea unei noi operaţiuni, iar luni Netanyahu a declarat că Israelul va prelua controlul asupra întregii Gaza.
Experţii internaţionali au avertizat deja asupra unei foamete iminente.„Refuzul guvernului israelian de a acorda asistenţă umanitară esenţială populaţiei civile este inacceptabil şi riscă să încalce dreptul internaţional umanitar”, se arată într-o declaraţie comună a guvernului britanic.
„Ne opunem oricărei încercări de extindere a coloniilor din Cisiordania … Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni specifice”.
În replică, Netanyahu a declarat că „liderii de la Londra, Ottawa şi Paris oferă un premiu uriaş pentru atacul genocidar asupra Israelului din 7 octombrie, invitând în acelaşi timp alte atrocităţi de acest gen”.
El a declarat că Israelul se va apăra prin mijloace corecte până la obţinerea unei victorii totale, reiterând condiţiile Israelului pentru încheierea războiului, care includ eliberarea ostaticilor rămaşi şi demilitarizarea fâşiei Gaza. Israelul a blocat de la începutul lunii martie intrarea în Gaza a medicamentelor, alimentelor şi combustibilului pentru a încerca să preseze Hamas să elibereze ostaticii pe care gruparea militantă palestiniană i-a luat pe 7 octombrie 2023, când a atacat comunităţile israeliene.
„Am susţinut întotdeauna dreptul Israelului de a apăra israelienii împotriva terorismului. Dar această escaladare este total disproporţionată”, au afirmat cei trei lideri occidentali în declaraţia comună.
Aceştia au afirmat că nu vor sta cu mâinile în sân în timp ce guvernul lui Netanyahu va continua „aceste acţiuni atroce”.
Aceştia şi-au declarat sprijinul pentru eforturile conduse de Statele Unite, Qatar şi Egipt pentru o încetare imediată a focului în Gaza şi au afirmat că s-au angajat să recunoască un stat palestinian ca parte a unei soluţii a conflictului bazată pe două state. Hamas a salutat declaraţia comună, descriind poziţia ca fiind „un pas important” în direcţia corectă către restabilirea principiilor dreptului internaţional.