Lorelei Nassar a povestit, luni seară, la Medika Tv, că nu puţini sunt pacienţii care vor să rezolve repede problemele stomatologice, neînţelegând de ce medicul le recomandă investigaţii mai amănunţite.
”Deseori oamenii vor să facă shortcut, ei vor să se vadă cu dinţi în gură, să ne reamintim, nimeni nu se duce la o clinică dentară pentru că vrea implanturi, oamenii se duc că vor dinţi în gură. Super simplu. Şi atunci deseori ei vor să treacă peste toate aceste etape şi cerinţele noastre, hai să mai facem o investigaţie, de la radiografie panoramică să facem tomografie, dacă se constată ceva în neregulă să facem o biopsie, dacă se constată o patologie să rezolvăm întâi patologia şi după aceea să plasăm implanturile, deseori le par pacienţilor nişte termene de amânare, de ce atâta investigaţii, de ce mai trebuie să fac analize de sânge, de ce ar trebui să fac şi tomografie, costă mulţi bani, ia mult timp, pentru ce? Un lucru super important de subliniat este acesta: este incorect şi nu este deontologic şi ţine de conştiinţa noastră medicală şi de actul, practic, noi de ce ne-am făcut medici? Ca să facem un bine. Deci, instalând orice fel de device, fie un implant dentar, fie o obturaţie, fie o proteză de şold, fie indiferent ce, pe un teren patologic, nu facem decât să înrăutăţim, de aceea raportul este absolut, absolut direct. Întâi rezolvăm patologia şi acesta înseamnă prin orice fel de mijloace şi folosind oricâte etape”, a declarat Lorelei Nassar.
Ea a explicat şi care sunt motivele pentru care o afecţiune aparent minoră poate necesita investigaţii suplimentare.
”Deseori pacienţii sunt sideraţi când eu spun la o leziune minoră, să zicem un papilom sau o gingie crescută exuberant, când eu zic trebuie să facem biopsie sau chiar un chist mai mărişor sau un granulom de formă neregulată, trebuie făcută biopsie, trimis la analiză morfo-patologică şi după aceea venim şi facem restaurarea. Nu înseamnă că pacientul rămâne neigienizat, ferească Sfântul, sau fără rezolvarea unor urgenţe! Bineînţeles, în primul rând rezolvăm urgenţele, dar una este să faci igienizare, să faci extracţiile şi ce mai are ca şi tratament de urgenţă şi alta este să faci o reabilitare complexă, pe un teren patologic. Deci, ordinea firească este următoarea: rezolvat urgenţele, rezolvat patologia, investigaţii şi reabilitare complexă cu implant, reconstrucţii osoase şi tot ce mai este”, a mai spus Lorelei Nassar.