BREAKING | Marcel Ciolacu își anunță demisia din fruntea PSD (surse)
În ceea ce privește organizarea partidului, statutul PSD arată faptul că demisia președintelui Marcel Ciolacu nu antrenează o cădere în bloc a conducerii PSD. Chiar dacă au fost aleși pe aceeași moțiune, principiul în conducerea PSD este că în caz de demisie, următorul în rang va prelua funcția.
Astfel, după demisia lui Marcel Ciolacu, unul dintre prim-vicepreședinții Sorin Grindeanu sau Daniel Băluță vor prelua funcția de președinte interimar. Deocamdată jocurile nu sunt făcute pentru vreunul dintre cei doi, iar în Kiseleff nu a ieșit fum alb în privința viitorului lider.
Liderii din conducerea PSD iau în calcul și un al doilea scenariu, cel al unei demisii în bloc a întregii conduceri și o reformă totală a partidului. Chiar dacă statutul nu i-ar forța să demisioneze, aceștia ar putea să facă un pas în spate pentru a da un semnal politic.
În acest al doilea scenariu, PSD va intra sigur în opoziție, iar noul lider al partidului ar putea fi oricine din conducerea extinsă a PSD. Situația se va tranșa ca la Conclavul de la Vatican: se alege până avem un nou președinte.
În paralel și în același timp, orice mișcare a conducerii PSD ține cont și de faptul că trebuie să se formeze un nou Guvern, iar președintele ales Nicușor Dan le-a cerut social-democraților să intre la guvernare.
Liderii PSD au pe masă 3 scenarii privitoare la guvernare:
1. Intră la guvernare doar dacă li se acceptă premier. Cei din PSD sunt conștienți că asta nu va permite partidului să se restarteze și ar urma să deconteze absolut orice măsură dură pe care noul premier va fi nevoit să le ia.
2. PSD ar putea face o opoziție soft, în cadrul căreia să ofere sprijin condiționat unui Guvern minoritar, iar la schimb să păstreze anumite privilegii sau funcții cheie.
3. Opoziție hard, în care PSD va intra în faza de reconstrucție și din Parlament vor mitralia Guvernul.