Compania britanică a înregistrat pierderi operaţionale anuale de 411 milioane de euro, faţă de câştiguri de 3,67 miliarde de euro în urmă cu un an, după deprecieri de active de 4,5 miliarde de euro la afacerile sale din Germania şi România, potrivit Agerpres.
Grupul, care operează în Europa şi Africa, a înregistrat câştiguri de bază ajustate de 10,9 miliarde de euro, care sunt în linie cu ţinta sa de 11 miliarde de euro, când este luată în calcul hiperinflaţia din Turcia.
Directorul general Margherita Della Valle a remodelat Vodafone vânzând subsidiarele din Spania şi Italia şi acceptând o fuziune cu Three UK în Marea Britanie, unde va deveni lider pe piaţa telefoniei mobile într-o tranzacţie care urmează să fie finalizată în următoarele săptămâni.
Dar rezultatele companiei au fost afectate de o modificare a contractului de cablu TV din Germania pentru blocurile de apartamente, care a avut ca rezultat un declin de 5% al veniturilor din servicii anul trecut în această ţară.
„În continuare, ne aşteptăm să înregistrăm evoluţii bune în Europa şi Africa, iar în Germania să revenim pe creştere anul acesta”, a declarat Margherita Della Valle.
Chiar dacă analiştii au lăudat deciziile şefului Vodafone de reducere a datoriilor şi de îmbunătăţire a performanţei operaţionale, pieţele financiare rămân sceptice în legătură cu perspectivele companiei, iar în ultimele 12 luni acţiunile Vodafone au înregistrat un declin de 6%, ajungând la cel mai scăzut nivel începând din 1997.
Veniturile din servicii au urcat cu 2.8%, la 30,8 miliarde de euro, în linie cu aşteptările analiştilor, iar anul acesta compania se aşteaptă la câştiguri de bază ajustate între 11 şi 11,3 miliarde de euro.
De asemenea, compania a anunţat un program de răscumpărare de acţiuni, în valoare de până la două miliarde de euro.
„Actualul climat macroeconomic prezintă incertitudini semnificative, în special în domeniul comerţului şi a cursului de schimb, ceea ce ar putea afecta performanţa noastră financiară în acest an”, se arată într-un comunicat al Vodafone.