Rezultatele, publicate marți în revista Nature Communications, au implicații importante pentru medicina personalizată și dezvoltarea unor tratamente adaptate specific fiecărui sex.
Coordonat de cercetători de la Precision Healthcare University Research Institute (PHURI) din cadrul Queen Mary University din Londra, în colaborare cu Berlin Institute of Health at Charité și Medical Research Council Epidemiology Unit din Cambridge, studiul analizează conexiunile genetice dintre aproximativ 6.000 de proteine și sute de afecțiuni, pe baza datelor a 56.000 de participanți de sex masculin și feminin, provenind din UK Biobank și studiul Fenland.
Echipa a descoperit că nivelurile a două treimi dintre aceste proteine diferă semnificativ între bărbați și femei. Totuși, doar o mică parte dintre proteine – în jur de 100 – arată diferențe între sexe în ceea ce privește mecanismele genetice care le reglează nivelul. Astfel, cercetătorii concluzionează că variațiile în nivelul proteinelor nu pot fi explicate exclusiv prin factori genetici.
Autorii studiului subliniază că, pe lângă genetica, alți factori precum hormonii, mediul profesional și de trai, nivelul de educație, resursele financiare, accesul la servicii medicale și stilul de viață trebuie luați în considerare pentru o înțelegere completă a diferențelor de sănătate între sexe.
„Pentru prima dată în istorie, putem investiga biologia umană cu un grad atât de detaliat, de la nivelul genelor și proteinelor până la alte componente esențiale ale organismului”, a declarat Mine Koprulu, autoarea principală a studiului și cercetătoare postdoctorală la PHURI.
Claudia Langenberg, directorul PHURI și profesor de Computational Medicine, a completat: „Rezultatele noastre arată că în majoritatea cazurilor variantele genetice care reglează proteinele se manifestă similar la bărbați și femei, ceea ce susține ideea că multe concluzii genetice pot fi aplicate ambelor sexe”.
Aceste descoperiri pun bazele unui sistem medical mai echitabil, care să țină cont de diferențele biologice și non-genetice dintre bărbați și femei, în vederea dezvoltării unor tratamente personalizate.