Planul lui Trump care atrage Ottawa – Canada vrea să intre sub umbrela SUA

Biroul primului ministru Mark Carney a declarat că există „discuții active” între Canada și SUA privind securitatea, inclusiv cu privire la programele existente și noi precum Golden Dome.

Președintele american Donald Trump a dezvăluit marți planul pentru noul sistem de apărare antirachetă, anunțând un preț inițial de 25 de miliarde de dolari (18,7 miliarde de lire sterline). El a spus că Canada este interesată să se alăture proiectului.

Există îndoieli din partea experților cu privire la modul în care SUA ar oferi un sistem cuprinzător și nu este clar cum va participa Canada sau cât ar plăti.

Deschiderea Canadei de a adera la sistemul propus de Golden Dome vine pe fondul negocierilor comerciale și de securitate în desfășurare între cele două țări, după ce Trump a amenințat cu tarife mari asupra Canadei și a spus că ar fi mai bine ca stat american.

Acest lucru a galvanizat un val de patriotism național în Canada, care a fost creditat cu introducerea unei victorii istorice a alegerilor pentru guvernul liberal al lui Carney.

„Canadienii i-au dat prim-ministrului un mandat puternic de a negocia o nouă relație economică și de securitate cu Statele Unite”, a declarat Audrey Champoux, purtătoare de cuvânt a Carney.

„În acest scop, premierul și miniștrii săi poartă discuții ample și constructive cu omologii lor americani”, a spus ea.

„Aceste discuții includ în mod firesc consolidarea Norad [Comandamentul de apărare aerospațială din America de Nord] și inițiative conexe, cum ar fi Golden Dome”.

Dar Champoux a adăugat că este prea devreme pentru a spune ce ar putea plăti Canada pentru program sau cum ar funcționa acesta pentru țară.

Marți mai devreme, Trump a spus că Canada și-a exprimat interesul de a face parte din Golden Dome.

„Vom vorbi cu ei”, a spus președintele SUA. „Vor să aibă și protecție, așa că, ca de obicei, ajutăm Canada”.

Trump a spus că noul program de apărare cu rachete Golden Dome va fi operațional până la sfârșitul mandatului său și că va costa 175 de miliarde de dolari. El a adăugat că administrația sa caută ca Canada să „și plătească partea echitabilă”.

Dar Biroul de Buget al Congresului, nepartizan, a estimat că eventualul preț ar putea fi de 542 de miliarde de dolari pe 20 de ani, numai pentru părțile spațiale ale sistemului.

Canada și SUA sunt deja asociate la Norad – un sistem care este responsabil pentru supravegherea aerospațială și maritimă, avertizarea și apărarea regiunii și care poate detecta și doborî rachete de croazieră.

Norad este în vigoare din 1958, iar ambele țări au fost angajate în ultimii ani în discuții pentru modernizarea acestuia.

Trump a spus că Domul de Aur propus este menit să vizeze arme aeriene din ce în ce mai sofisticate, inclusiv rachete hipersonice, și va include senzori și interceptori din spațiu.

El a spus că sistemul va fi „capabil chiar și să intercepteze rachete lansate din cealaltă parte a lumii sau lansate din spațiu”.

Este parțial inspirat de Domul de Fier al Israelului, pe care țara l-a folosit pentru a intercepta rachete și rachete din 2011.

Experții și-au exprimat îndoielile cu privire la posibilitatea ca SUA să construiască un sistem de apărare la fel de cuprinzător, având în vedere masa de pământ mai mare.

Shashank Joshi, editor de apărare la Economist, a declarat pentru BBC că o modalitate prin care Domul de Aur ar putea funcționa este utilizarea a mii de sateliți pentru a identifica și urmări rachete și apoi a folosi interceptoare pe orbită pentru a trage în rachete în timp ce acestea decolează și le scot.

El a spus că armata americană va lua planul în serios, dar nu este realist să credem că va fi finalizat în timpul mandatului lui Trump, iar costul uriaș va absorbi o mare parte din bugetul american de apărare.

O navă a ‘flotei fantomă’ a Rusiei s-a apropiat periculos de un cablu submarin din Marea Baltică – Intevenție de urgență a armatei poloneze

Un fost atacant al echipei Arsenal a pledat vinovat la acuzaţia de contrabandă cu canabis