Război în Ucraina – Kievul susţine că 63.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în regiunea de frontieră Kursk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat miercuri că „peste 63.000” de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în regiunea rusă Kursk de la ofensiva ucraineană din august anul trecut.

Pentru lider, acestea sunt „pierderi considerabile” pentru Rusia, care refuză să dea o cifră exactă. Ministerul rus al Apărării nu a mai publicat nicio cifră din toamna anului 2022, când a recunoscut că mai puţin de 6.000 de soldaţi au murit de la începutul conflictului, scrie BFM TV.

Kievul luptă pe teritoriul Rusiei pentru a „proteja” Sumî şi Harkov

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat marţi în regiunea Kursk pentru a se întâlni cu autorităţile locale. Aceasta a fost o premieră după ce, la sfârşitul lunii aprilie, Kremlinul a afirmat că a recucerit în totalitate acest sector, care fusese anterior parţial controlat de forţele ucrainene.

Atunci, şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a salutat „eliberarea” „ultimului sat de pe teritoriul regiunii Kursk, satul Gornal”, în cursul unei videoconferinţe difuzate de televiziunea rusă de stat.

Afirmaţia Moscovei este contrazisă de Volodimir Zelenski. Acesta din urmă a continuat să afirme miercuri că armata ucraineană „îşi continuă operaţiunile active” în regiunea Kursk. Potrivit liderului ucrainean, este vorba de o „apărare activă şi eficientă” a regiunilor ucrainene Sumî şi Harkov.

„Cu cât există mai multe lupte pe teritoriul inamic, cu atât mai mult sunt protejate comunităţile noastre”, a explicat preşedintele Ucrainei.

La momentul culminant al incursiunii sale în regiunea Kursk, în august 2024, Ucraina reuşise să controleze până la 1.400 km pătraţi. Dar armata rusă a reacţionat prin desfăşurarea unei contraofensive şi respingerea forţelor Kievului.

Pentru a realiza acest lucru, Moscova a făcut apel la soldaţii nord-coreeni. Potrivit serviciilor de informaţii ucrainene, americane şi sud-coreene, 11.000 au fost desfăşuraţi în acest sector în octombrie anul trecut. Deşi Rusia a negat mult timp implicarea Coreei de Nord, la sfârşitul lunii aprilie, Vladimir Putin a adus în sfârşit un omagiu „eroismului” acestor soldaţi, care „au luat parte activă” la lupte şi „şi-au apărat patria ca pe a lor”.

Pentru a doua oară, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, îl primeşte pe Elon Musk la Pentagon în condiţiile în care firmele miliardarului ar fi direct interesate să participe la scutul lui Trump „Domul de Aur”

Ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, până luni, în cea mai mare parte a ţării/ Cod galben de furtuni, cu vijelii şi grindină, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, în estul Transilvaniei şi în sud-vestul Dobrogei