Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, consideră că propunerile preşedintelui ales, Nicuşor Dan, de reducere a cheltuielilor publice fără implementarea unei măsuri care să vizeze majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) sunt ”obiective realiste”. Marcel Boloş afirmă că viitoarea coaliţie de guvernare va fi cea care va stabili ce măsuri trebuie luate pentru reducerea deficitului bugetar, ministrul atrăgând atenţia asupra faptului că ”taxarea muncii este o problemă sensibilă” în România.
Întrebat, joi, ce părere are despre declaraţiile preşedintelui ales, Nicuşor Dan, privind corectarea fiscală, fără majorarea TVA, ministrul Marcel Boloş a răspuns că, în opinia sa, acestea sunt ”obiective realiste”.
”Eu cred că sunt obiective realiste şi pornesc de la principii şi reguli elementare de utilizare a fondurilor publice. Pachetul de măsuri fiscale nu este identificat în Planul Fiscal sub nicio formă, este specificat, în schimb, impactul bugetar la care trebuie să se ajungă prin măsurile fiscale şi să nu uităm că alături de modificarea taxării consumului, ca să fiu aşa, mai direct, există şi taxarea capitalului. Sigur că aici la ceea ce înseamnă taxarea muncii este o problemă sensibilă, dar una peste alta sunt decizii ale coaliţiei de guvernare, a convenienţei care se va stabili la nivel politic şi nu pot să vă răspund ce măsuri specifice vor fi decise în contextul formării noului guvern şi al noilor coordonate ale politicii fiscale”, a afirmat Marcel Boloş, joi, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.
Marcel Boloş a arătat că decizia privind deficitul bugetar include o componentă fiscală, potrivit angajamentelor asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi prin Planul Fiscal, Boloş spunând că acesta a fost primul subiect ridicat de oficialii europeni în cadrul discuţiilor cu autorităţile române.
”E un angajament pe care l-am luat şi pe care Comisia Europeană l-a reiterat în cadrul discuţiilor avute cu dumnealor, chiar a fost primul subiect pe care Comisia Europeană l-a ridicat pe ordinea de zi. Deci fiind vorba de un angajament, el trebuie dus la bun sfârşit astfel încât angajamentele care ţin de Planul Fiscal şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să poată să fie îndeplinite. În ceea ce priveşte celelalte măsuri care vin tot pe linia gestionării eficiente a deficitului bugetar, pentru ceea ce înseamnă reducerile de cheltuieli, aceste tipuri de măsuri sunt complementare. Nu ştiu în ce măsură Comisia ar putea fi deschisă să accepte o aşa-zisă compensare cu ceea ce înseamnă reducerile de cheltuieli. Ele sunt binevenite şi prioritare pentru că obiectivul pe care îl urmăreşte Guvernul este cel de a utiliza eficient fondurile publice pe care le are alocate şi din acest punct de vedere orice măsură pe care o luăm pe linia reducerii de cheltuieli înseamnă un spaţiu bugetar care s-a creat din perspectiva deficitului bugetar, dar discutăm şi de o gestionare eficientă a fondurilor, care a rămas o prioritate, aşa după cum se poate observa şi în spaţiul public. Una peste alta, ca să răspund la întrebare, sunt două aspecte diferite”, a declarat Marcel Boloş.
El a subliniat că reforma fiscală la care România s-a angajat ”spune foarte clar impactul bugetar pe care trebuie să-l avem prin măsurile fiscale, pe de o parte, şi pe de altă parte dacă Guvernul şi noua coaliţie va stabili componenta de reducere de cheltuieli, aceasta este binevenită şi va duce la o consolidare fiscal-bugetară într-un termen rezonabil încât să intrăm în zona de respectare a prevederilor tratatului de la Maastricht”.