Un judecător federal din SUA suspendă desfiinţarea Departamentului american al Educaţiei a lui Donald Trump

În luna martie, Departamentul Educţaiei anunţa o reducere de 50% a personalului, cu puţin timp mai înainte ca Donald Trump să semneze un decret prin care îi cerea secretarei Educaţiei Linda McMahon ”să înceapă să elimine Departamentul o dată pentru totdeauna”.

Acest proiect este aşteptat şi aplaudat de dreapta americană, însă are nevoie de aprobarea Congresului.

Aproximativ 20 de state americane şi sindicate din învăţământ au contestat în justiţie aceste decizii, acuzând Guvernul de încălcarea principiului separării puterilor în stat şi a prerogativelor Congresului american.

Un judecător federal din Boston (nord-est) le-a dat dreptate şi a suspendat decretul prezidenţial. El ordonă reîncadrarea sutelor de funţcionari daţi afară.

”Nu i se poate cere acestui tribunal să închidă ochii, în timp ce angajaţii Departamentului continuă să fie concediaţi şi să se retragă secţii până când Departamentul nu va mai fi decât o cochilie goală”, scrie judecătorul Myong Joun motivându-şi hotărârea.

Impactul acestei desfiinţări anunţate nu se compară cu cel pe care l-ar avea într-o ţară centralizată, în care educaţia este gestionată la nivel naţional, ca în Europa.

În Statele Unite, acest domeniu ţine larg de autorităţile locale.

Departamentul american al Educaţiei joacă însă un rol important mai ales prin subvenţii federale acordate şcolilor situate în zone defavorizate pe plan economic şi social.

El nu poate fi desfiinţat complet fără adoptarea unei legi cu 60 de voturi în Senat – în care republicanii dispun în prezent de 53 de mandate.

Mitul celor 10.000 de pași, spulberat de un specialist în fitness: cât ar trebui să mergi pe jos ca să slăbești un kilogram

Georgia: un lider al opoziției a fost arestat preventiv pe motiv că nu s-a prezentat la o anchetă parlamentară