Se intensifică îngrijorările cu privire la o nouă criză energetică. România este vulnerabilă

Este de așteptat ca o creștere a cererii cauzată de temperaturile ridicate să exercite presiuni suplimentare.

În iunie anul trecut, în contextul unei canicule prelungite în Balcani, care a dus la o explozie a cererii de energie electrică, Grecia și alte țări din regiune, în loc să fie susținute prin importuri ieftine care în mod normal ar fi trebuit să ajungă în România prin Austria și Ungaria și apoi să treacă prin Bulgaria către sistemul grecesc, s-au găsit în situația de a trimite ele însele energie în direcția opusă, relatează Kathimerini citat de Rador Radio România.

Ce s-a întâmplat? Energia ieftină provenită din producția nucleară a Franței și din sursele regenerabile din Marea Nordului s-a blocat în rețeaua electrică a Austriei. Cererea a crescut abrupt în Ungaria și România, țări prin care rețeaua europeană trimite energie către piața ucraineană, deficitară din cauza bombardamentelor rusești, iar prețurile în întreaga regiune sud-est europeană au crescut vertiginos, ajungând până la 1.000 de euro/megawatt-oră în orele de vârf ale serii. Problema a fost ridicată în cadrul UE printr-o scrisoare trimisă de premierul grec Kyriakos Mitsotakis către președinta Ursula von der Leyen. El a făcut o referire clară la necesitatea consolidării interconexiunilor, sugerând în același timp că incidentul care a divizat piața europeană în două nu a fost provocat de o problemă tehnică.

Un scenariu similar a fost observat marți, readucând pe piață situații care amintesc de mini-criza energetică de anul trecut. Importurile de energie din Europa de Vest către România prin Ungaria au fost reduse, provocând situații de tensiune pe piața sud-est europeană. Acest lucru, combinat cu faptul că o unitate de la centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria a fost închisă începând cu data de 5 mai, a dus la creșterea prețurilor în regiune. Prețul pe piața sârbă în orele de vârf ale serii a ajuns la 400 de euro/megawatt-oră, iar pe piețele interconectate din Grecia, Bulgaria și România, la 355 de euro/megawatt-oră. Prețul mediu al unui megawatt-oră pe piața greacă a ajuns ieri la 154,94 euro, înregistrând o creștere cu 40,5% față de ziua precedentă. Prețul a scăzut astăzi la 98,16 euro/megawatt-oră, iar în regiunea mai largă la puțin peste 100 de euro. Însă abaterea față de piețele din restul Europei este încă mare și chiar mult mai mare decât ieri, ceea ce reflectă distorsiuni grave ale pieței europene, altfel unice. Prețul mediu al unui megawatt-oră în Germania este în prezent de 61,22 euro, în Franța de 20,74 euro, în Spania de 3,35 euro și în Portugalia de 6,92 euro.

Condițiile care se conturează sunt evaluate de către piață și analiști din domeniul energiei ca fiind deosebit de îngrijorătoare pentru evoluția prețurilor, pe măsură ce intrăm în vară, iar creșterea cererii din cauza temperaturilor ridicate este de așteptat să exercite o presiune suplimentară. „Întrebarea este ce se va întâmpla la vară”, subliniază jucătorii de pe piață, adăugând în ecuație, pe lângă creșterea cererii, și riscurile legate de stabilitatea sistemelor electrice din Balcani din cauza producției volatile din surse regenerabile de energie, dar și din cauza rețelelor vulnerabile ca urmare a lipsei investițiilor. Dincolo de problema prețurilor, sunt exprimate îngrijorări și cu privire la posibile pene de curent pe scară largă, așa cum s-a întâmplat vara trecută în Balcani.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Începe a doua etapă de înscriere în învăţământul primar

Fostul comandant al armatei Kievului, Valeri Zalujni, spune că Ucraina nu mai poate restabili graniţele post-sovietice şi ar trebui să renunţe la această idee