Atât Lituania, cât și Germania au prezentat această măsură ca fiind menită să protejeze Europa și NATO în ansamblu, în special împotriva Rusiei.
Unii au avertizat că Rusia s-ar putea să nu se oprească la Ucraina și ar putea ataca și alte țări din Europa.
Dovilė Šakalienė, ministrul apărării din Lituania, a declarat joi într-un comunicat că trupele germane „sunt aici pentru a apăra libertatea, precum și întreaga alianță”. Ea a calificat, de asemenea, desfășurarea trupelor germane drept „un exemplu istoric de leadership”.
Generalul de brigadă Christoph Huber, comandantul Brigăzii 45 Blindate, a declarat în aprilie că aceasta a fost creată „pentru alianță, pentru Lituania, pentru securitatea Europei”.
Această mișcare este una notabilă pentru Germania, care s-a îndepărtat de acțiunile și cheltuielile militare importante de după al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, cheltuielile Germaniei pentru apărare au crescut de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, iar cancelarul german Friedrich Merz a declarat luna aceasta că guvernul său va aloca resurse pentru a face din armata germană „cea mai puternică armată convențională din Europa”.
Lituania, stat membru NATO care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad, precum și cu aliatul Rusiei, Belarus, a fost unul dintre cei mai vocali aliați ai Ucrainei de la lansarea invaziei ruse.
Este, de asemenea, una dintre țările NATO cu cele mai mari cheltuieli pentru apărare ca proporție din PIB și una dintre țările care avertizează cel mai puternic cu privire la viitoarele agresiuni rusești.
Ministerul Apărării din Lituania a declarat joi că în țară se află deja aproximativ 500 de soldați din Germania și că brigada germană va fi acum relocată permanent în Lituania, inclusiv trei batalioane de manevră și toate unitățile de sprijin și logistică.
Brigada își propune să atingă capacitatea maximă până la sfârșitul anului 2027, ceea ce ar însemna că 5.000 de soldați și civili germani vor opera acolo.
Šakalienė a declarat că Lituania „va continua să facă totul pentru a crea la timp toată infrastructura necesară, pentru a oferi sprijinul necesar țării gazdă și pentru a se asigura că soldații germani se simt ca acasă”.
Trupele americane sunt, de asemenea, prezente în Lituania, iar Šakalienė a declarat pentru BI în februarie că speră ca acest lucru să continue, chiar dacă președintele Donald Trump se distanțează de aliații de lungă durată din Europa.
Šakalienė a afirmat că țara sa dorește ca trupele americane să rămână și că se așteaptă ca SUA să ajungă la un acord cu țările care contribuie suficient la apărare.
Šakalienė a mai declarat pentru BI că Europa „trebuie să-și mărească foarte rapid și semnificativ cheltuielile pentru apărare” și că producția europeană în domeniul apărării trebuie să crească pentru a se alinia la cea a Rusiei.
Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o serie de acorduri de apărare între țări și o creștere a cheltuielilor și a producției militare în întreaga Europă.