Decizia a fost susţinută de 61 de deputaţi, majoritatea necesară de două treimi, pe baza unei iniţiative depuse în 2023 de peste 56.000 de cetăţeni. Deputaţii au susţinut, de asemenea, proiectul propus de modificare a Constituţiei, elaborat de Comisia Constituţională şi un grup de experţi.
Proiectul prevede: „în Slovenia, utilizarea numerarului ca mijloc de plată este garantată prin lege. Orice persoană are dreptul de a folosi numerar în tranzacţiile legale. Dreptul de a efectua tranzacţii cu numerar este, de asemenea, garantat prin lege în bănci”.
Conform planificării, în cadrul procedurii care a început astăzi, Comisia Constituţională va îmbunătăţi textul care urmează să fie încorporat în Constituţie, iar Parlamentul va solicita avizul Băncii Centrale Europene (BCE), aşa cum a procedat anul trecut atunci când a examinat iniţiativa.
Guvernul a avertizat că amendamentul, precum şi orice reglementări legale ulterioare pe această temă, trebuie să fie conforme cu legislaţia Uniunii Europene pentru a elimina riscul unor proceduri judiciare împotriva Sloveniei.
Într-un studiu din 2023, Mastercard a ajuns la concluzia că, la noi, majoritatea plăților încă se fac cu cash. „Dacă plata în numerar, plata cu cardul la POS și transferul cont-la-cont sunt văzute ca cele mai sigure și comod de utilizat, în cealaltă extremă se situează metode precum plățile făcute prin servicii tip Buy Now Pay Later, coduri QR și cu smartwatch-uri”, transmiteau la acel moment realizatorii analizei.
Populația din România cunoaște din ce în ce mai bine soluțiile de plată digitale și potențialul acestora. În același timp, nivelul de familiaritate cu denumirile furnizorilor și soluțiile oferite de aceștia rămâne scăzut. Generația mai tânără (18-30 ani) și cu studii superioare este deschisă la soluții mai noi: 41% folosesc portofele digitale și 24% au declarat că au plătit deja cu un smartwatch sau cu o soluție de tip cod QR.
Pe de altă parte, respondenții cu educație pre-universitară și generația mai în vârstă (50-69 ani) prezintă un nivel de cunoaștere mai scăzut în ceea ce privește metodele de plată inovatoare și utilizează preponderent soluțiile de plată mai tradiționale, precum plata cu cardul la POS și transferul cont-la-cont.
Totodată, consumatorii sunt conștienți de măsurile de securitate la nivel teoretic, însă le lipsesc cunoștințele practice. Schimbarea parolelor sau a codurilor PIN este cea mai cunoscută măsură de securitate, urmată de confirmarea prin SMS sau notificarea push prin mobile banking cu privire la transferuri.
Deși respondenții au fost destul de familiari cu măsurile de securitate tradiționale, măsurile mai inovatoare precum cititorul de amprente sau recunoașterea facială nu sunt la fel de preferate pentru utilizare.
În același timp, respondenții din mediul urban au obținut cu 10% mai multe rezultate corecte la întrebările privind diferite aspecte legate de plățile digitale decât cei din mediul rural, ceea ce poate fi pus pe seama accesului mai ușor la informație în mediul urban.