Nicuşor Dan a participat, sâmbătă, la Congresul Studenţilor din România – „Student în Uniunea Europeană”.
El a mulţumit tinerilor care au ieşit la vot în urmă cu o săptămână, menţionând că aceştia „au dovedit că înţeleg momentul prin care trece România şi că sunt interesaţi de direcţie în care merge ţara”.
Preşedintele ales i-a invitat pe studenţi să fie activi şi să se implice în societate.
„Sunt nişte oportunităţi pe care sistemul nostru de educaţie le are, pentru că în educaţie cel mai greu este să recuperezi timpul.
Dacă ai o tradiţie în ceva, acela este un avantaj competitiv, pentru că alţii, cu oricâţi bani, le va trebui 10, 15, 20 de ani ca să ajungă acolo unde eşti deja. Deci eu cred că noi trebuie să vedem care sunt acele zone ale educaţiei noastre, ale învăţământului nostru superior, în care avem un avantaj competitiv şi să insistăm pe acele zone”, a afirmat Nicuşor Dan.
Potrivit acestuia, se pune întrebarea cum trebuie construită societatea în care tinerii ar dori să trăiască după terminarea studiilor.
„Din nou suntem într-o competiţie globală şi trebuie cu toţii ca societate să vedem în competiţia asta globală care sunt avantajele noastre competitive şi ce trebuie să facă statul nostru 10, 15 ani de acum încolo pentru ca în competiţia globală economică în bună măsură România să fie bine plasată şi vă invit să participaţi la această dezbatere a societăţii”, a adăugat Nicuşor Dan.
El a menţionat că „există un mare deficit în zona societăţii civile şi în special în zona civică a societăţii civile”.
„Sunt foarte multe locuri în care statul român este de la neglijent până la capturat şi este nevoie de o presiune din partea societăţii pentru ca lucrurile acestea să fie corectate.
Şi avem, la nivelul întregii societăţi, un deficit de implicare.
Vă invit deci, sunteţi la vârsta potrivită ca să credeţi că puteţi să schimbaţi România şi lumea şi dacă veţi fi în număr suficient chiar o veţi face”, le-a transmis Nicuşor Dan studenţilor.
Preşedintele ales a punctat faptul că există şi „un deficit de implicare în politică”.
„Avem nişte partide care sunt definite ideologic, însă în care mecanismele de selecţie sunt de multă vreme alterate, pentru că nu există cantitatea de oameni care să intre şi care să pună presiune pentru ca ele să fie nişte mecanisme meritocratice, aşa cum ar trebui să fie.
Deci, chiar dacă pare un salt în necunoscut, vă invit să luaţi în calcul intrarea în politică, evident, în zona ideologică în care vă simţiţi reprezentaţi”, i-a îndemnat Nicuşor Dan pe studenţi.
Referindu-se la zona universitară şi problemele cu care se confruntă aceasta, Nicuşor Dan a arătat că tinerii trebuie să vină către autorităţile statului cu „chestiuni care să fie rezonabile şi care să ducă la îmbunătăţirea mediului universitar”.
„O să aveţi în mine un partener în încercările dumneavoastră de a schimba, de a îmbunătăţi mediul universitar, în limita bugetului”, a adăugat Nicuşor Dan.