Victoria Stoiciu (PSD): Ce vrea, de fapt, domnul Drulă? Orice primar sau ministru să poată da afară după bunul plac funcţionari publici angajaţi prin concurs. Dacă nu eşti „pe vibe” cu partidul sau nu zâmbeşti suficient în şedinţe, eşti out

Senatoarea Victoria Stoiciu (PSD) critică sâmbătă propunerea deputatului USR Cătălin Drulă, de modificare a legii în baza căreia cei aflaţi în funcţii publice prin concurs şi schimbaţi sunt repuşi pe post de instanţe. ”Ce vrea, de fapt, domnul Drulă? Orice primar sau ministru să poată da afară după bunul plac funcţionari publici angajaţi prin concurs. Dacă nu eşti „pe vibe” cu partidul sau nu zâmbeşti suficient în şedinţe, eşti out”, spune Stoiciu. Ea arată că România are nevoie de o reformă a sectorului public, e clar, dar una bazată pe echitate si criterii de performanţă, nu pe epurări politice şi dictat.

”Am fost de acord, majoritatea din noi, că ideea lui Simon de a da afară 500 de mii de bugetari „din pix” e o prostie populistă. Dar nici propunerea domnului Drulă nu e departe. Ce vrea, de fapt, domnul Drulă? Orice primar sau ministru să poată da afară după bunul plac funcţionari publici angajaţi prin concurs. Nu contează că eşti competent, că ţi-ai câştigat postul corect, că ai experienţă. Dacă nu eşti „pe vibe” cu partidul sau nu zâmbeşti suficient în şedinţe, eşti out. Niciun criteriu de performanţă. Doar arbitrariu. Si politizare maximă”, a scris Valeria Stoiciu într-o postare pe Facebook.

Ea continuă: ”Bun…şi daca totusi angajatul merge în instanţă si câştigă, să nu mai poată fi reîncadrat, zice domnul Drula. Că aşa vrea muşchiul lui. Şi ce dacă justiţia zice altceva? Si ce dacă asta e litera Codului Muncii? Si ce dacă aşa funcţionează orice democraţie în care justiţia are ultimul cuvânt? Dar pentru domnul Drulă, statul de drept e bun doar ca slogan electoral. Altfel, putem să ştergem pe jos cu el. Nu, domnule Drula, statul de drept nu e cu dus şi întors. Ori respectăm legea, ori suntem nişte ipocriţi”.

Valeria Stoiciu arată că ”România are nevoie de o reformă a sectorului public, e clar, dar una bazată pe echitate si criterii de performanţă, nu pe epurări politice şi dictat”.

”Ce ne propune, de fapt, domnul Drulă, e un sistem în care primarii şi miniştrii devin nişte stăpâni pe plantaţie, care taie şi spânzură după cum le cere partidul. Un sistem fără drepturi, fără justiţie, fără reguli. Asta nu e reformă. Asta e regres, abuz şi slăbirea statului de drept. Un sistem în care primarii şi miniştrii devin nişte stăpâni pe plantaţie, care taie şi spânzură după cum le cere partidul nu înseamnă reformă. Inseamna regres, abuz şi slăbirea statului de drept. Ca om de stânga si social democrată, aşa ceva e dicolo de orice discutie! Nu putem face rabat de la drepturile sociale, câştigate cu lupte grele, de la protecţia drepturilor lucrătorilor, de la supremaţia statului de drept. No passaran!”, mai scris senatoarea.

Fostul preşedinte al USR Cătălin Drulă consideră că în viitorul Guvern trebuie luate rapid măsuri „care să însemne că cei care au putere executivă – un ministru, un primar – îşi pot implementa şi face politici de personal pentru a aduce acele politici la îndeplinire”.

El critică ideea de „fixat pe post”, făcând referire la funcţionarii din administraţia publică aflaţi pe posturi în urma unor concursuri şi care nu pot fi schimbaţi şi spune că vrea modificarea legii în baza cărora cei daţi afară obţin, în instanţă, repunerea în funcţii.

Fabio Quartararo, Yahama, va pleca din pole position la Grand Prix-ul Marii Britanii la MotoGP de la Silverstone

Un oraş european le cere turiştilor să nu mai fure piatra de pavaj de pe străzile sale istorice