Caz cutremurător în Gaza: 9 dintre cei 10 copii ai unei doctoriţe au murit în cele mai recente atacuri ale Israelului

Cadavrele a 79 de persoane ucise în atacurile Israelului au fost transportate la spitale în ultimele 24 de ore, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza — un bilanţ care nu include spitalele din nordul ţării – grav afectat, în prezent inaccesibile, relatează AP.

Printre morţii din ultima zi a ofensivei militare israeliene se numără nouă dintre cei zece copii ai unui medic, au declarat colegii săi şi Ministerul Sănătăţii.

Alaa Najjar, pediatru la Spitalul Nasser, era de serviciu în momentul respectiv şi a alergat acasă pentru a-şi găsi casa în flăcări, a declarat Ahmad al-Farra, şeful secţiei de pediatrie a spitalului, pentru Associated Press.

Soţul lui Najjar a fost grav rănit, iar singurul lor copil supravieţuitor, un băiat de 11 ani, se află în stare critică după atacul de vineri din oraşul Khan Younis, din sudul ţării, a spus Farra.

Copiii morţi aveau vârste cuprinse între şapte luni şi 12 ani. Khalil Al-Dokran, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, a declarat pentru AP că doi dintre copii rămăseseră sub dărâmături.

Armata israeliană a precizat într-un comunicat că a atacat suspecţi care operau dintr-o structură situată lângă forţele sale şi a descris zona Khan Younis drept „zonă de război periculoasă”. Aceasta a afirmat că a evacuat civilii din zonă şi că „afirmaţiile privind vătămarea civililor neimplicaţi sunt în curs de verificare”.

Sâmbătă dimineaţă, un comunicat anunţa că forţele aeriene israeliene au lovit peste 100 de ţinte în Gaza în cursul ultimei zile.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că noile decese au ridicat numărul victimelor războiului la 53.901 de la atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, lansat de Hamas, care a declanşat 19 luni de lupte. Ministerul a declarat că 3.747 de persoane au fost ucise în Gaza de când Israelul a reluat războiul la 18 martie, în încercarea de a presa Hamas să accepte alte condiţii de încetare a focului. 

Presiunea exercitată de Israel asupra Hamas include blocada asupra Fâşiei Gaza şi a celor peste 2 milioane de locuitori ai acesteia, începând cu începutul lunii martie. Săptămâna aceasta, primul număr redus de camioane cu ajutoare a intrat pe teritoriu şi a început să ajungă la palestinieni de la începutul blocadei. Însă acestea erau mult mai puţine decât cele aproximativ 600 de camioane care intrau zilnic în timpul încetării focului.

Avertismentele privind foametea emise de experţii în securitate alimentară şi imaginile cu palestinieni disperaţi care se înghesuie pentru a primi un bol cu mâncare la cantinele sociale din ce în ce mai puţine au determinat aliaţii Israelului să facă presiuni asupra guvernului premierului Benjamin Netanyahu pentru a permite reluarea ajutorului umanitar.

Guvernul Netanyahu a căutat un nou sistem de livrare şi distribuire a ajutorului umanitar, prin intermediul unui grup nou înfiinţat şi susţinut de SUA, dar Naţiunile Unite şi partenerii săi l-au respins, afirmând că acesta permite Israelului să folosească alimentele ca armă şi încalcă principiile umanitare.

Israelul ar putea să-şi schimbe acum abordarea pentru a permite grupurilor de ajutor să rămână responsabile de asistenţa non-alimentară, potrivit unei scrisori obţinute de AP. Israelul acuză Hamas că deturnează ajutorul, dar ONU şi grupurile de ajutor neagă existenţa unei deturnări semnificative.

Spitalele din Gaza raportează din nou atacuri şi alte presiuni din partea Israelului.

Ministerul Sănătăţii a declarat că 11 membri ai personalului de securitate au rămas blocaţi la Spitalul European din sudul Gazei, în urma unor focuri intense de armă şi a unor atacuri aeriene care au început cel puţin marţi. Dr. Saleh Hams, directorul departamentului de asistenţă medicală, a declarat că pacienţii au fost evacuaţi după un atac israelian din 13 mai. Hams a spus că personalul de securitate a rămas în urmă pentru a proteja spitalul de jafuri şi că acesta era singurul spital din Gaza care oferea servicii de neurochirurgie, îngrijire cardiacă şi tratament pentru cancer.

Israelul a declarat că va continua să atace Gaza până când Hamas va elibera toţi cei 58 de ostatici israelieni rămaşi şi va depune armele. Se crede că mai puţin de jumătate dintre ostatici sunt în viaţă după atacul din 7 octombrie, în care militanţii au ucis aproximativ 1.200 de persoane, în majoritate civili, şi au răpit alte 251.

Hamas a declarat că va elibera ostaticii rămaşi numai în schimbul eliberării mai multor prizonieri palestinieni, a unui armistiţiu durabil şi a retragerii Israelului din teritoriu. Netanyahu a respins aceste condiţii şi a promis că va menţine controlul asupra Gazei şi va facilita ceea ce el numeşte emigrarea voluntară a unei mari părţi a populaţiei palestiniene.

 

 

Daniel Zamfir dă un semnal puternic din partea PSD: Drulă, Tomac sau Orban s-au aciuat pe lângă Nicușor Dan

Turcia: Maxim – gol şi Sorescu – pasă decisivă în egalul scos de Gaziantep acasă, cu Kasimpaşa, scor 2-2