Ciupercile sunt absolut peste tot.
Un vast „regat” de organisme, de la mucegai la ciuperci, cresc în medii diferite precum sol, compost și apă. Ele joacă un rol important în ecosisteme, dar pot avea un impact devastator asupra sănătății umane: infecțiile fungice ucid aproximativ 2,5 milioane de oameni pe an, iar lipsa datelor înseamnă că acest număr ar putea fi mult mai mare.
Cu toate acestea, suntem încă foarte departe de a le înțelege, mai ales cum vor răspunde aceste organisme incredibil de adaptabile la un climat în curs de încălzire.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Manchester a folosit simulări și prognoze computerizate pentru a cartografia potențiala răspândire viitoare a Aspergillus, un grup comun de ciuperci găsite în întreaga lume care pot provoca aspergiloză, o boală care pune viața în pericol și afectează în primul rând plămânii.
- Estimări: Se preconizează că, până în anul 2100, părți din SUA, Canada, Europa și nordul Asiei vor deveni habitate mai potrivite pentru ciupercile Apergillus flavus și Aspergillus fumigatus, care cauzează infecții. Între timp, încălzirea climei înseamnă că temperaturile ar putea deveni prea ridicate pentru a susține ciupercile în unele părți din America de Sud, Africa și Australia, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Manchester.
Cercetătorii au descoperit că anumite specii de Aspergillus își vor extinde aria de răspândire pe măsură ce criza climatică se intensifică, împingând în noi părți ale Americii de Nord, Europa, China și Rusia.
Studiul, publicat luna aceasta, este în prezent în curs de revizuire.
„Ciupercile sunt relativ puțin cercetate în comparație cu virușii și paraziții, dar aceste hărți arată că agenții patogeni fungici vor avea probabil un impact asupra majorității zonelor lumii în viitor”, a declarat Norman van Rijn, unul dintre autorii studiului și cercetător în schimbările climatice și bolile infecțioase la Universitatea din Manchester
Domeniul a primit o nouă atenție datorită popularei drame de televiziune HBO „The Last of Us”, care urmărește oameni care încearcă să supraviețuiască într-o lume în care o ciupercă mutantă infecțioasă a transformat cea mai mare parte a populației în monștri violenți. Este ficțiune, a spus van Rijn, dar speră că va crește profilul infecțiilor fungice care ucid milioane de oameni în realitate.
Cum acționează
Ciupercile Aspergillus cresc ca niște filamente mici în solurile din întreaga lume. La fel ca aproape toate ciupercile, eliberează un număr mare de spori mici care se răspândesc prin aer.
Oamenii inhalează spori în fiecare zi, dar majoritatea oamenilor nu vor avea probleme de sănătate; sistemul lor imunitar îi curăță.
Este o poveste diferită pentru cei cu afecțiuni pulmonare, inclusiv astm, fibroză chistică și BPOC, precum și pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, cum ar fi pacienții cu cancer și transplant de organe și cei care au avut gripă severă sau Covid-19.
Dacă sistemul imunitar al organismului nu reușește să elimine sporii, ciuperca „începe să crească și practic te mănâncă din interior spre exterior”, a spus van Rijn.
Aspergiloza are rate de mortalitate foarte ridicate, în jur de 20% până la 40%, a spus el. De asemenea, este foarte dificil de diagnosticat, deoarece medicii nu îl au întotdeauna pe radar, iar pacienții prezintă adesea febră și tuse, simptome comune multor boli.
Apar noi zone pentru ciupercă. Motivul? Clima!
Agenții patogeni fungici devin din ce în ce mai rezistenți la tratament, a adăugat van Rijn. Există doar patru clase de medicamente antifungice disponibile.
Toate acestea înseamnă vești proaste, deoarece schimbările climatice deschid noi zone pentru colonizarea Aspergillus.
Aspergillus flavus, o specie care tinde să prefere climatele tropicale mai calde, ar putea crește răspândirea cu 16% dacă oamenii continuă să ardă cantități mari de combustibili fosili, a constatat studiul. Se preconizează că va pătrunde în părți din America de Nord, nordul Chinei și Rusia.
Această specie poate provoca infecții severe la om și este rezistentă la multe medicamente antifungice.
De asemenea, infectează o serie de culturi alimentare, reprezentând o potențială amenințare la adresa securității alimentare.
Organizația Mondială a Sănătății a adăugat Aspergillus flavus la grupul său critic de agenți patogeni fungici în 2022 din cauza impactului său asupra sănătății publice și a riscului de rezistență antifungică.
Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi seceta, inundațiile și valurile de căldură, pot afecta și ciupercile, ajutând la răspândirea sporilor pe distanțe lungi. Au existat creșteri ale bolilor fungice în urma dezastrelor naturale, cum ar fi focarul de după tornada din 2011 din Joplin, Missouri.
Justin Remais, profesor de științe ale sănătății mediului la UC Berkeley: „Agenții patogeni fungici devin din ce în ce mai comuni și rezistenți la tratament și abia începem să înțelegem cum contribuie schimbările climatice”, a declarat el pentru CNN.
Oamenii sunt obișnuiți să audă despre boli cauzate de bacterii, viruși și paraziți, dar mult mai puțin despre boli fungice, a spus Bignell. „Există o nevoie disperată de a inversa această tendință, având în vedere letalitatea”, a spus ea. „Oricare dintre noi în viitor ar putea fi afectat.”