PSD stabileşte luni mandatul cu care merge la consultările de la Palatul Cotroceni, pentru formarea guvernului / Social-democraţii, deranjaţi de atacurile venite dinspre USR

Conducerea PSD se reuneşte luni, de la ora 10.00, în sistem hibrid, cu participare fizică şi online, la sediul central, pentru a stabili mandatul cu care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni. Preşedintele ales Nicuşor Dan, care va depune jurământul luni, în Parlament, a anunţat că va chema partidele, marţi, pentru demararea discuţiilor privind formarea Guvernului. Social-democraţii au reacţionat, în week-end, la declaraţiile unor lideri ai USR, care afirmaseră că PSD trebuie să se regăsească în noul guvern, având responsabilitatea pentru situaţia economică actuală.

Conducerea PSD a stabilit, deja, în Consiliul Politic Naţional de săptămâna trecută, în care s-a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu şi s-a votat interimarul lui Sorin Grindeanu la şefia partidului, că acesta are un mandat deschis, de a avea discuţii cu celelalte partide, dar fără o decizie clară privind intrarea la guvernare sau în Opoziţie. 

Alături de Sorin Grindeanu se vor afla la negocieri primarul Lia Olguţa Vasilescu dau şi alţi lideri din teritoriu, precum Corneliu Ştefan de la Dâmboviţa, George Şoldan de la Suceava şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Şerban Ciprian.

Social-democraţii au reacţionat, în weekend, la unele declaraţii făcute de liderii USR, partid care ar putea să intre în noua coaliţie de guvernare, în urma negocierilor. Deputatul USR Cătălin Drulă afirma într-un interviu la Prima TV că strategia PSD din 2015, când partidul s-a retras pentru un an în opoziţie ca apoi să revină în forţă la putere, nu va mai funcţiona. ”Eu îi spun Domnului Grindeanu un lucru: dacă el crede că iese schema Dragnea din 2015, nu iese”, i-a transmis Cătălin Drulă noului preşedinte interimar al PSD.

De asemenea, Dominic Fritz, liderul interimar al USR, a declarat că România acum are nevoie de un guvern stabil şi de un guvern cu o majoritate largă în Parlament, iar PSD să facă un pas în spatele cortinei şi să spună să rămână alţii care să cureţe această criză nu ar fi nici responsabil, nici patriot.

În replică, Deputatul PSD Mihai Fifor afirma despre discuţiile privind construirea unei noi majorităţi, că PSD e vinovatul de serviciu, Rezist şi suveraniştii, brusc uniţi în cuget şi simţiri, strigă din nou împotriva aşa-zisei ciumaroşie, iar PSD nu mai e bun. El mai spunea că poate că ar fi cazul să-i lase pe cei cu „plăcuţa suedeză” să guverneze singuri sau să facă alianţă cu suveraniştii pe care i-au demonizat ani întregi.

”Am din ce în ce mai mult sentimentul că cineva încearcă, cu tot dinadinsul, să ne ia de proşti. Pe noi, pe cei de la PSD. Cred că nu s-a înţeles prea bine cum au stat lucrurile în 18 mai. Nu. Românii nu au votat USR în 18 mai. Nici PNL. Ba chiar foarte mulţi – mai mulţi decât s-ar putea crede – nu au votat PENTRU Nicuşor Dan, ci ÎMPOTRIVA lui Simion. Masiv. Cu tot respectul pentru preşedintele ales, Nicuşor Dan”, a scris deputatul Mihai Fifor într-o postare pe Facebook.

”Să vii acum cu guşa umflată ca un curcan care a halit vişinele din vişinată şi să pretinzi că eşti coada de la prună (no offense), şi să încerci o retorică de învingător – mă refer, evident, la USR – e ca şi cum ai spune că ai luptat, dar tu ai stat ascuns sub pod.(no offense, din nou) Oameni buni, treziţi-vă! Nu! Nu! Nu! Lumea nu vrea iar Ghinea, Drulă, Clotilde, Voiculescu… NU! Nici Orban! Nici Cioloş! Oamenii vor, cu siguranţă, un dram de decenţă şi un pic de smerenie. Şi, mai mult ca orice, vor certitudinea că poate exista un guvern responsabil, care să facă ceva cu ţara asta. Să continue investiţiile, programele de dezvoltare, să vină în ţinta de deficit şi, în general, să dea o speranţă că lucrurile merg în direcţia cea bună”, mai spunea Fifor.

Un alt lider al PSD, prim-vicepreşedintele PSD Daniel Băluţă, primar al Sectorului 4, a declarat sâmbătă că PSD trebuie să intre la guvernare, el arătând că este un moment foarte dificil pentru România şi are convingerea că prezenţa PSD în guvern nu va face altceva decât ca măsurile ce urmează a fi luate să fie suportate mult mai uşor de către oameni.
 

”Propria mea opinie este aceea că PSD trebuie să intre la guvernare tocmai din acest motiv, este un moment foarte dificil pentru România şi am convingerea că prezenţa noastră în interiorul unui guvern nu va face altceva decât ca măsurile ce urmează a fi luate să fie suportate mult mai uşor de către oameni. Asta este ceea ce cred eu”, a spus prim-vicepreşedintele PSD Daniel Băluţă, la Antena 3. Băluţă a precizat că ”în niciun caz nu putem să vorbim despre un guvern de sacrificiu”. Prim-vicepreşedintele PSD a arătat că este important pentru PSD să vadă viziunea pe care preşedintele o are în legătură cu noul guvern. ”În mod evident, în urma discuţiilor pe care le vom avea cu colegii noştri, vom lua o decizie şi sunt convins că acea decizie va fi cea mai bună decizie, o decizie care să pună în prim plan interesele României şi în plan secund interesele Partidului Social Democrat”, a menţionat el. Daniel Băluţă a fost întrebat şi despre varianta de premier. ”Nu am cum să mă pronunţ vizavi de acest lucru, pentru că nu ştim dacă preşedintele României îl va propune pe domnul Bolojan, nu ştim dacă preşedintele României va propune PSD să creeze un guvern în jurul unui premier PSD. Nu avem de unde să cunoaştem acest lucru. Această decizie, această informaţie va reveni doar în urma consultărilor pe care le vom avea cu preşedintele României”, a subliniat Băluţă. Băluţă a dta asigurări că în PSD nu există tabere, el arătând că ”există curente de opinie, dialog şi există decizii pe care le iau, în concordanţă cu nevoile pe care ţara le are”.

 
 

Preşedintele ales, Nicuşor Dan, îşi începe luni mandatul. Depunere a jurământului în plenul comun al celor două Camere. ceremonie militară de învestire şi ceremonie de predare-primire, la Palatul Cotroceni

Preşedintele ales, Nicuşor Dan, îşi începe luni mandatul. Depunere a jurământului în plenul comun al celor două Camere, ceremonie militară de învestire şi ceremonie de predare-primire, la Palatul Cotroceni