În contextul instabilităţii comerciale globale amplificate de politicile tarifare ale preşedintelui american Donald Trump, tot mai multe companii recurg la soluţii de inteligenţă artificială (AI) pentru a-şi reorganiza lanţurile de aprovizionare şi a reacţiona rapid la schimbările legislative, transmite CNBC.
Gigantul american Salesforce a anunţat lansarea unui nou agent AI specializat în importuri, capabil să proceseze instant modificările pentru cele 20.000 de categorii de produse din sistemul vamal al SUA. Agentul utilizează informaţiile din ”Harmonized Tariff Schedule”, un document de peste 4.400 de pagini, pentru a oferi decizii rapide şi automatizate.
”Ritmul şi complexitatea cu care se modifică tarifele la nivel global fac aproape imposibilă gestionarea lor manuală”, a declarat Eric Loeb, vicepreşedinte executiv la Salesforce.
Compania Kinaxis, specializată în software pentru lanţuri de aprovizionare, utilizează algoritmi de machine learning pentru a simula impactul tarifelor asupra produselor şi componentelor. Astfel, firmele pot evalua scenarii precum înlocuirea unei piese supuse unui tarif major cu o alternativă mai ieftină.
În acelaşi timp, Wipro — companie IT din India — oferă clienţilor soluţii AI care îi ajută să-şi ajusteze strategiile de aprovizionare, rutele comerciale şi expunerea la taxe vamale, în funcţie de schimbările politice. Printre utilizatorii acestor sisteme se numără producători de electronice şi furnizori de piese auto din Asia, Europa şi America de Nord.
Totuşi, experţii avertizează că AI nu este o soluţie miraculoasă. ”Nu înlocuieşte strategia de politică comercială, ci o îmbunătăţeşte, transformând comerţul global într-un avantaj bazat pe date”, a spus Nagendra Bandaru de la Wipro.
Potrivit unui raport Capgemini, AI este deja în topul priorităţilor de investiţii pentru peste 70% dintre liderii de afaceri în 2025.
Compania FourKites, parte a portofoliului Bain Capital Ventures, foloseşte date din reţelele de transport pentru a ajuta marile firme să vizualizeze şi să optimizeze logistica în contextul tarifelor fluctuante.
Deşi mutarea producţiei sau schimbarea furnizorilor poate reduce costurile cu tarifele, aceste decizii pot genera întârzieri, costuri mai mari de transport şi probleme în reţeaua de aprovizionare — provocări pe care AI le poate anticipa şi gestiona mult mai eficient decât metodele tradiţionale.