Trump spune că discuţiile cu Iranul privind programul nuclear sunt „foarte, foarte bune”. „Am făcut progrese reale, progrese serioase”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că discuţiile cu Iranul cu privire la programul său nuclear sunt „foarte, foarte bune”, relatează AFP.

„Am avut discuţii foarte, foarte bune cu Iranul”, a declarat Trump la New Jersey, înainte de a se îmbarca în avionul său spre Washington. „Şi nu ştiu dacă voi anunţa ceva bun sau rău în următoarele două zile, dar am sentimentul că va fi ceva bun. Am făcut progrese reale, progrese serioase”, a adăugat el.

Teheranul şi Washingtonul, inamice de când Revoluţia islamică din 1979 a răsturnat monarhia pro-occidentală din Iran, au început discuţiile la 12 aprilie pe tema spinoasă a programului nuclear iranian. A cincea rundă de discuţii a avut loc vineri la Roma, sub medierea Omanului. Potrivit presei iraniene, discuţiile dintre şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, şi trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, au durat aproximativ trei ore la reşedinţa ambasadorului Omanului.

Un înalt oficial american a declarat după întâlnire, sub acoperirea anonimatului, că „discuţiile continuă să fie constructive” şi că „ambele părţi au convenit să se întâlnească din nou în viitorul apropiat”. La rândul său, Araghchi a vorbit despre negocieri „atât de complicate încât nu pot fi rezolvate în două sau trei întâlniri”. Cu toate acestea, el a descris schimburile ca fiind foarte „profesioniste”.

Problema sensibilă a uraniului

Aceste discuţii reprezintă cel mai înalt nivel de angajament între cele două ţări de la retragerea unilaterală a Statelor Unite în 2018 din acordul internaţional privind acordul nuclear iranian încheiat cu trei ani în urmă la Viena. Preşedintele american Donald Trump, care a iniţiat această decizie în timpul primului său mandat (2017-2021), a restabilit sancţiuni severe împotriva Iranului, ca parte a unei politici de „presiune maximă”.

El încearcă acum să negocieze un nou pact cu Teheranul, care speră la o ridicare a sancţiunilor care îi sufocă economia. Washingtonul şi Teheranul sunt însă public în dezacord cu privire la problema sensibilă a îmbogăţirii uraniului.

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, şi Israelul, duşmanul declarat al Iranului şi considerat de experţi singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, suspectează Iranul că doreşte să se doteze cu arme nucleare. Teheranul neagă că ar avea astfel de ambiţii.

 

 

Premii de peste patru milioane de euro: S-au extras numerele norocoase!

Producţia de iPhone-uri în SUA, un vis complicat: de la ”şuruburi mici” la costuri uriaşe