În timp ce multe şcoli din alte ţări europene au interzis folosirea smartphone-urilor, în Estonia – considerată noua putere europeană în domeniul educaţiei – elevilor li se cere în mod regulat să îşi folosească dispozitivele în clasă, iar din septembrie ei vor primi propriile conturi de AI, relatează The Guardian.
Mica ţară baltică, cu o populaţie de 1,4 milioane de locuitori, a devenit în mod discret cea mai performantă ţară europeană în cadrul programului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de evaluare internaţională a elevilor (PISA), depăşind vecina sa Finlanda.
În cea mai recentă rundă Pisa, desfăşurată în 2022, ale cărei rezultate au fost publicate un an mai târziu, Estonia s-a clasat pe primul loc în Europa la matematică, ştiinţe şi gândire creativă şi pe locul al doilea după Irlanda la citire. Fostă parte a Uniunii Sovietice, Estonia depăşeşte acum ţări cu populaţii mult mai numeroase şi bugete mai mari.
Există multiple motive pentru succesul Estoniei, dar adoptarea cu entuziasm a tuturor aspectelor digitale o diferenţiază. În timp ce Anglia şi alte ţări restricţionează utilizarea telefoanelor în şcoli, din cauza preocupărilor că acestea afectează concentrarea şi sănătatea mentală, profesorii din Estonia încurajează activ elevii să le folosească pentru a învăţa.
Acum, Estonia lansează o iniţiativă naţională numită AI Leap, care, potrivit autorităţilor, va dota elevii şi profesorii cu „instrumente şi competenţe de inteligenţă artificială de nivel mondial”. Se negociază licenţe cu OpenAI, care va face din Estonia un teren de testare pentru AI în şcoli. Obiectivul este de a oferi acces gratuit la instrumente de învăţare AI de top pentru 58.000 de elevi şi 5.000 de profesori până în 2027, începând cu elevii de 16 şi 17 ani în septembrie anul acesta.
Profesorii vor fi instruiţi în utilizarea tehnologiei, cu accent pe învăţarea autodirijată şi etica digitală, acordând prioritate echităţii educaţionale şi alfabetizării în domeniul AI. Oficialii spun că acest lucru va face din Estonia „una dintre cele mai inteligente naţiuni care utilizează AI, nu doar cea mai saturată de tehnologie”.
Kristina Kallas, ministrul estonian al educaţiei şi cercetării, a declarat în timpul unei vizite la Londra, cu ocazia Forumului Mondial al Educaţiei: „Cunosc scepticismul şi prudenţa majorităţii ţărilor europene în ceea ce priveşte ecranele, telefoanele mobile şi tehnologia. În cazul Estoniei, însă, societatea în general este mult mai deschisă şi mai predispusă la utilizarea instrumentelor şi serviciilor digitale. Profesorii nu fac excepţie.”
Kallas a spus că în şcolile din Estonia nu există interdicţii privind telefoanele mobile. Dimpotrivă: smartphone-ul este considerat parte integrantă a politicii de educaţie digitală de mare succes a Estoniei. „Sincer, nu am auzit de niciun fel de probleme”, a spus ea. „Şcolile stabilesc regulile, care sunt respectate la nivel local. Folosim telefoanele mobile în scopuri educaţionale.”
Ea a adăugat: „În octombrie anul acesta vor avea loc alegeri locale. La alegerile locale, tinerii de 16 ani pot vota şi pot vota online prin intermediul telefoanelor mobile. Aşadar, vrem ca ei să utilizeze telefoanele mobile pentru a-şi îndeplini datoria civică, pentru a participa la alegeri, pentru a obţine informaţii şi pentru a analiza platformele politice. Ar fi puţin ciudat să nu le permitem să le utilizeze în şcoală, într-un context educaţional. Ar fi un mesaj foarte confuz pentru tinerii de 16 ani – votaţi online, votaţi pe telefonul mobil, dar nu folosiţi ChatGPT pe telefon pentru a învăţa.”
Kallas a insistat: „Nu interzicem. Am dat linii directoare, în special în ceea ce priveşte copiii mai mici – sub 12 şi 13 ani – cu privire la modul în care telefoanele mobile ar trebui sau nu ar trebui utilizate, dar majoritatea şcolilor au reglementat singure acest aspect. Au reglementat acest aspect astfel încât telefoanele mobile să nu fie utilizate în timpul pauzelor, iar în timpul orelor sunt utilizate atunci când profesorul cere elevilor să le scoată pentru a face o temă sau un exerciţiu cu ajutorul telefoanelor.”
În loc să încerce să reziste noilor tehnologii, Estonia le-a adoptat. În 1997, au fost realizate investiţii enorme în computere şi infrastructura de reţea, în cadrul programului Tiigrihüpe (Saltul Tigrului). Toate şcolile au fost conectate rapid la internet. Acum, smartphone-urile şi AI sunt considerate următorul pas.