„Dacă ne uităm la experiența din Canada, pentru primul an după ce au încetat să mai facă bani, nu există într-adevăr nicio schimbare în tranzacții”, a declarat Jeff Lenard, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Magazinelor, pentru CNN. Magazinele de proximitate efectuează mai multe tranzacții în numerar decât orice alt grup, aproximativ 32 de milioane pe zi, sau aproximativ 20% din numărul total de achiziții ale clienților lor, a spus Lenard.
Federația Națională de Retail, care reprezintă majoritatea lanțurilor mari de magazine din SUA, precum și mii de mici retaileri, a mai spus că anticipează că membrii săi vor folosi bani chiar și după ce producția se va opri la un moment dat la începutul anului viitor, deși anticipează că mulți vor rotunji tranzacțiile în numerar la cel mai apropiat nichel odată ce oferta de bănuți la bănci începe să se epuizeze.
„Obiectivul principal al comercianților cu amănuntul este de a servi clienții și de a face această tranziție cât mai simplă posibil”, a declarat Dylan Jeon, director senior de relații guvernamentale pentru NRF.
Există aproximativ 114 miliarde de bănuți în circulație în prezent, dar aceștia sunt „sever subutilizați”, potrivit Departamentului de Trezorerie. Mulți sunt acasă în borcane cu monede sau sertare de gunoi sau în alte locații uitate, adunând praf.
Matematica spune că toți acești bănuți ar putea umple un cub înalt de aproximativ 13 etaje. Mulți oameni nici măcar nu le iau ca pe o schimbare, aruncându-le în felurile de mâncare de la casele din magazine.
Lenard a spus că numărul mare de bănuți în circulație înseamnă că comercianții cu amănuntul nu vor rămâne neapărat fără ei pentru o perioadă. Dar, în cele din urmă, magazinele nu vor putea obține noi role de bănuți de la băncile lor și vor începe să rotunjească tranzacțiile în sus sau în jos la cel mai apropiat nichel. Decizia când să facă acest lucru va reveni fiecărui comerciant cu amănuntul, nu politicii oficiale ale guvernului.
Tranzacțiile electronice, cum ar fi achizițiile cu carduri de credit și de debit, vor continua să fie reduse la un ban, a spus Lenard, doar tranzacțiile în numerar fiind rotunjite.
Chiar și în țări precum Canada, unde producția de bănuți a fost întreruptă, banul rămâne astăzi mijloc legal. Ministerul de Finanțe al Canadei a declarat că bănuții își păstrează valoarea pentru tranzacții „pe termen nelimitat”, în ciuda faptului că a încetat să mai producă moneda în 2012. Dacă un client dorește să folosească bănuți pentru a finaliza o tranzacție, majoritatea comercianților cu amănuntul probabil că le vor permite, a spus Lenard.
„Există o vorbă în comerțul cu amănuntul, „Nu pierde niciodată un client cu un ban”, a spus el. “Nu m-am gândit niciodată la asta în acești termeni, dar se aplică și mai mult aici. Cred că dacă cineva dorește să plătească cu bani, majoritatea comercianților cu amănuntul vor greși de partea de a-i face pe acești clienți fericiți.”