Bălan (STS): Statul român este într-un amplu proces de digitalizare

„De la nivelul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale se vede bine, în sensul că statul român este într-un amplu proces de digitalizare şi o să vă dau şi câteva exemple. În primul rând, construim bine o locuinţă cu o temelie durabilă, care să poată să permită a pune aplicaţii şi servicii şi a furniza servicii pentru populaţie, pentru cetăţeni. Avem două standarde de comunicaţii de urgenţă care nu au fost promovate, dar de care oamenii au nevoie. Primul standard reprezintă comunicaţiile de la cetăţeni la stat, serviciul „112”, iar cel de-al doilea, de la stat către cetăţeni, „Ro-Alert”. Nu cred că cineva şi-ar mai închipui viaţa de astăzi fără „112” şi fără „Ro-Alert”. Trebuie să creştem nivelul de sofisticare a serviciilor. Adică oamenii trebuie să vadă că au nevoie de asemenea servicii şi trebuie să ajungem la nivelul cinci de sofisticare (…) Ca să putem să avem servicii şi aplicaţii importante, trebuie să facem asta într-un mod standardizat şi coerent, pentru că dacă nu o facem coerent şi nu dezvoltăm baze de date într-un format standardizat, ne va fi foarte, foarte greu să putem să facem interoperabilitate”, a subliniat Bălan, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialului STS, România are nevoie de comunicaţii de bandă largă şi de o reţea de centre de date.

„Practic, cloud-ul guvernamental este bazat pe o reţea de centre de date care a fost dezvoltată pe infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Pot să vă spun că trei dintre centre sunt în producţie. Chiar săptămâna trecută am auditat la nivel Tier IV un centru de date la Bucureşti, primul centru de date Tier IV construit şi acreditat în sud-estul Europei. De asemenea, la sfârşitul lunii august va fi funcţional şi centrul de date de la Timişoara, care va asigura suport pentru hosting, atât pentru cloud-ul guvernamental, cât şi pentru cloud-ul justiţiei. Trebuie să avem capacitate de procesare suficientă, prevăzută în achiziţiile din PNRR, capacitate de stocare, securitate cibernetică şi, nu în ultimul rând, oameni. În regiunea Nord-Vest este în construcţie un centru de date regional, împreună cu ADR Nord-Vest. Este un proiect avansat ca şi cel de la Ploieşti pentru regiunea Muntenia Sud (…) Cloud-ul de la Bistriţa este unul dintre exemplele de succes, un proiect în implementare ca şi cel de la Ploieşti. Avem, de asemenea, discuţii şi suntem în perioada de demarare a acestui proiect, cu regiunea Sud-Est, unde dorim să implementăm un centru de date regional la Buzău. Există o intenţie şi din partea regiunii VII Centru, fiind în discuţii avansate cu Consiliul Judeţean Alba”, a precizat Sorin Bălan.

ARSC, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, organizează marţi a noua ediţie a Galei SCIA şi conferinţa cu tema „Oraşul Viitorului: Tehnologie, Date şi Administraţie Eficientă”.

Macron a sosit în Indonezia, a doua locație a turneului său în Asia

Industria auto, mai relaxată: termen extins pentru obiectivele climatice europene