Industria auto, mai relaxată: termen extins pentru obiectivele climatice europene

Conform precedentelor reglementări anunţate de Comisia Europeană, nivelul mediu al emisiilor tuturor vehiculelor înmatriculate în UE de un producător auto nu trebuie să depăşească valoarea limită. Producătorii auto trebuiau să plătească amenzi pentru că emiteau prea mult CO2, potrivit Agerpres.

Aceste limite au fost înăsprite la începutul anului, în cadrul eforturilor de reducere a emisiilor care afectează sănătatea oamenilor. În condiţiile în care vânzările de vehicule electrice (EV) rămân sub estimări, mulţi producători auto riscau amenzi.

În loc să fie obligaţi să îndeplinească plafonul anual, producătorii auto vor avea trei ani la dispoziţie în acest scop, astfel încât amenzile nu vor fi impuse imediat. Dacă Volkswagen, Mercedes, BMW sau alţi producători auto depăşesc ţintele privind emisiile de CO2 anul acesta, nu vor trebui să plătească automat amenzi. Pot evita amenzile dacă rămân sub limita UE în următorii doi ani.

În aprilie, Comisia Europeană a propus o modificare specifică a Regulamentului de stabilire a standardelor de performanţă privind emisiile de CO2 pentru autoturismele şi camionetele noi. Amendamentul introduce o măsură de flexibilitate cu obiectivele lor privind CO2 pentru perioada 2025-2027.

Măsura de flexibilitate propusă permite ca respectarea de către producători a obiectivelor privind emisiile de CO2 pentru 2025, 2026 şi 2027 să fie evaluată pe parcursul întregii perioade de trei ani, stabilindu-se o medie a performanţei lor, mai degrabă decât anual. Această abordare permite producătorilor să echilibreze orice emisii anuale excesive prin depăşirea obiectivului în anul sau în anii rămaşi.

Această flexibilitate suplimentară va contribui la protejarea capacităţii industriei de a investi în tranziţia curată, menţinând în acelaşi timp obiectivul pentru 2025 şi menţinând industria pe drumul cel bun pentru următoarea rundă de reduceri ale emisiilor. Obiectivele la nivelul UE urmăresc să facă sistemul de transport al UE mai durabil şi să plaseze transportul rutier pe o traiectorie fermă către o mobilitate cu emisii zero până în 2050, apreciază Comisia Europeană.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bălan (STS): Statul român este într-un amplu proces de digitalizare

Donald Trump pariază pe bitcoin: Trustul său anunță investiții de miliarde în criptomonede