Ministerul Agriculturii anunţă fonduri de aproximativ 53 de milioane de euro pentru acvacultori şi procesatori de produse pescăreşti şi de acvacultură şi lansează două apeluri de cereri de finanţare

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lansează două apeluri de cereri de finanţare pentru acţiuni din cadrul Programului pentru Acvacultură şi Pescuit 2021–2027, gestionat de Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (DGP AMPOPAM). Valoarea totală a fondurilor disponibile în cadrul acestor apeluri este de aproximativ 53 de milioane de euro.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lansează două apeluri de cereri de finanţare pentru acţiuni din cadrul Programului pentru Acvacultură şi Pescuit 2021–2027, gestionat de Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (DGP AMPOPAM). Valoarea totală a fondurilor disponibile în cadrul acestor apeluri este de aproximativ 53 de milioane de euro”, anunţă ministerul.

Cele două apeluri vizează:

1. Investiţii în acvacultură

Acest apel urmăreşte sprijinirea înfiinţării, extinderii şi modernizării fermelor de acvacultură, cu scopul de a stimula creşterea şi diversificarea producţiei, în special cu specii din ihtiofauna locală, precum şi tranziţia către practici durabile, cu impact redus asupra mediului.

Finanţarea se acordă pentru investiţii eficiente în utilizarea resurselor, generatoare de beneficii sociale sau axate pe producţia ecologică. Alocarea financiară totală pentru acest apel este de 49.169.413 euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 6 milioane de Euro.

Cererile de finanţare pentru această acţiune pot fi depuse până la data de 11.07.2025 ora 12.00.

2. Prelucrarea/procesarea produselor pescăreşti şi de acvacultură

Prin acest apel se urmăreşte sprijinirea investiţiilor în procesare/prelucrare, contribuind astfel la creşterea valorii adăugate a produselor pescăreşti.

Alocarea financiară totală pentru acest apel este de 3.930.351 euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1,5 milioane de euro. Cererile de finanţare pentru această acţiune pot fi depuse până la data de 11.07.2025 ora 12.00.

Alocarea financiară totală pentru perioada de programare 2021-2027, acordată României pentru acest program, este de 232.072.724 euro, din care contribuţia UE reprezintă 162.450.905 euro.

Implementarea acestui program urmăreşte să contribuie la:

  • dezvoltarea unui pescuit comercial durabil marin şi în apele interioare;

  • o acvacultură durabilă şi competitivă, care să folosească eficient resursele disponibile;

  • organizarea pieţei pescăreşti, inclusiv la consolidarea organizaţiilor pescăreşti şi la sprijinirea lanţului scurt de comercializare;

  • dezvoltarea zonelor pescăreşti, punând în valoarea oportunităţile oferite de economia albastră durabilă.

 

Grupul polonez Symfonia achiziţionează NextUp, furnizor local de software ERP

Ovidiu Ghiman noul CEO al companiei Metaminds: Prioritatea noastră e să dezvoltăm soluţii digitale cu un impact concret şi pozitiv în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, simplificând accesul la servicii publice şi private prin tehnologii integrate