În urma sesizării privind posibile cazuri de toxiinfecție alimentară la Grădinița „The Nursery”, situată în Str. Sfântul Ștefan nr. 20, București, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, impreuna cu, Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor Sector 2, Bucuresti au efectuat un control operativ atât la sediul grădiniței (operator economic: SC ANAMARIA TĂTARU NURSERY SRL), cât și la unitatea de catering TEAM GASTRO BOUTIQUE SRL (Str. Morarilor nr. 2, București, Sector 2), care asigură mesele pentru copii prin sistem catering
Situația medicală:
Un număr de 11 copii din 36, cat si o(1) educatoare din cadrul gradinitei au prezentat simptome digestive după masa de prânz, ce a inclus paste cu ton și porumb. Aceștia au fost preluați de echipaje SMURD și transportați la unități medicale pentru investigații și tratament de specialitate.
I. Constatările la Grădinița „The Nursery” – SC ANAMARIA TĂTARU NURSERY SRL:
• Masa servită copiilor era asigurată prin sistem de catering;
• Sala de mese este amplasată la subsolul clădirii, comună cu cea a personalului, neadecvată ca spațiu și igienă;
• Lipsa frigiderului pentru păstrarea probelor alimentare, iar cele prelevate au fost în recipiente neconforme;
• Lipsa documentației de conformitate și a fișelor tehnice pentru alimente;
• Depozitare necontrolată a produselor alimentare și a materialelor de curățenie;
• Condiții inadecvate de odihnă pentru copii: saltele uzate, rupte, fără protecții, lipsă termometre ambientale;
• Lipsa autorizării ISU, cabinet medical și triaj epidemiologic;
• Existența unui ansamblu de joacă (tobogan) neavizat, fără mentenanță sau documentație tehnică;
• Lipsa meniului în conformitate cu Ordinul ANPC nr. 201/2022 privind structura meniului pentru unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar.
– Lipsa probe pastrare conform, pentru a se putea efectua recoltarea acestora.
Sancțiuni aplicate:
• 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 40.000 lei;
Masuri dispuse:
– Oprirea temporara a prestarii de servicii pana la la remedierea deficientelor constatate.
• Propunere de închidere temporară a unității pe o perioadă de 0–6 luni, în conformitate cu legislația în vigoare.
II. Constatările la TEAM GASTRO BOUTIQUE SRL (unitatea de catering):
• Utilizare de ustensile neprofesionale și bureți de sârmă pentru igienizare;
– Lipsa grafic preschimbare ulei. Uleiul folosit pentru prajirea alimentelor prezenta culoare schimbata, miros neplacut(ranced), consistenta modificata, cat si resturi de alimente.
• Deșeuri colectate în recipiente fără capac;
• Materie primă și produse culinare fără etichete de identificare, dată de expirare sau condiții de păstrare;
• Modificări ale stării termice a materiei prime;
• Echipamente neigienizate (hote, cuptoare, friteuze, aragaz, paviment deteriorat);
• Depozitare necorespunzătoare și zone de rugină în lăzi frigorifice;
• Lipsa cântarului verificat metrologic;
• Lipsa implementării Ordinului ANPC nr. 201/2022 în meniul preparatelor;
• Transportul alimentelor efectuat cu vehicul neautorizat sanitar-veterinar (DSV);
• Lipsa registrului unic de control și neprezentarea autorizațiilor de funcționare la momentul controlului.
– Lipsa probe produse, din preparatele culinare livrare catre gradinita The Nbursery.
Sancțiuni aplicate:
• 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 57.000 lei;
• Oprirea temporara a prestarii de servicii pana la remedierea deficientelor constatate.
• Propunere de închidere temporară a unității pentru o durată de până la 6 luni;
• Dispunerea măsurii de OPRIRE DEFINITIVĂ de la consum a 45 kg materie prima in valoare aproximativa de 5.000 lei.
Totodata Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor s-a deplasat la Spitalul Clinic de copii “Dr. Victor Gomoiu” pentru a verifica starea de sanatate a copiilor transportati la aceasta unitate spitaliceasca, acestia prezentand deshidratare moderata. Cadrele medicale au recoltate probe de laborator pentru stabilirea eventualelor cauze, diagnosticare si tratament.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor atrage atenția că nerespectarea normelor de igienă, siguranță alimentară și protecție a copiilor constituie abateri administrative grave. Aceste abateri pot pune în pericol sănătatea celor mici și sunt sancționate cu maximă severitate.
Se reamintește că operatorii economici care desfășoară activități în domeniul educațional și alimentar pentru minori au obligația de a respecta integral prevederile legale privind calitatea, trasabilitatea și siguranța alimentelor, precum și condițiile igienico-sanitare prevăzute de lege.
Siguranța copiilor și protejarea sănătății publice rămân priorități esențiale pentru Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor