Tot 16 canonizări au fost proclamate și în anul Centenarului Patriarhiei Române, însă numărul nu a fost ales simbolic, ci este rezultatul evaluării dosarelor propuse, anunță basilica.ro.
Printre propunerile prezentate de Patriarhul României se numără:
Doamna Maria Brâncoveanu, soția Sf. Constantin Brâncoveanu
Schimonahia Filofteia Antonescu, de la Mănăstirea Pasărea
Monahia muceniță Evloghia Țârlea, de la Mănăstirea Samurcășești
Schimonahia Elisabeta Lazăr, de la Mănăstirea Pasărea
Monahia Platonida (Despina Milița), soția Sf. Voievod Neagoe Basarab
Măndalina (sau Magdalena) Milenco, credincioasă din comunitatea românească din Mălainița, Timoc – Serbia
Patriarhul Daniel a precizat că proclamarea generală a canonizărilor va avea loc, cel mai probabil, în Duminica Femeilor Mironosițe. Totodată, a subliniat importanța realizării icoanelor și textelor liturgice în paralel cu procesul canonic.
Preafericirea Sa a evidențiat impactul duhovnicesc și educațional al canonizărilor din anul acesta, arătând că elevii au pictat cu entuziasm icoanele noilor sfinți și au manifestat bucurie sinceră:
„Copiii aceștia îi îndrăgesc pe sfinți și pictează icoanele lor fără să îi fi văzut personal în viață. De ce? Pentru că nu este un simplu act formal, juridic, canonic, ci unul cu foarte multă rodire duhovnicească și pastoral-misionară. (…) Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!”
În cadrul aceleiași ședințe, s-a discutat și oferirea de fragmente din moaștele Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, către Biserica Parohiei Manta (Episcopia Basarabiei de Sud, Republica Moldova).
De asemenea, Sinodul a dezbătut reglementarea statutului clericilor din alte eparhii care locuiesc permanent sau temporar în Eparhia Târgoviștei.