Volumul de muncă din instanțele din România continuă să crească accelerat, punând o presiune uriașă asupra sistemului judiciar. Potrivit datelor publicate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în anul 2024 au fost înregistrate 2.500.002 de dosare nou intrate pe rolul instanțelor, față de 1.902.866 în anul 2020. Creșterea procentuală este de 31,38%, în condițiile în care numărul de judecători nu a crescut proporțional.
Acest aflux masiv de cauze este gestionat de instanțe care, la finalul anului 2024, funcționau cu un deficit de aproximativ 17% în rândul judecătorilor. La volumul dosarelor nou înregistrate se adaugă stocul de cauze deja aflate pe rol, ceea ce accentuează gradul de încărcare, atrage atenția CSM.
Cele mai aglomerate instanțe din țară, raportat la schema de personal, potrivit sursei citate, sunt:
Judecătoria Urziceni – 2.209 dosare pe judecător
Judecătoria Segarcea – 2.011 dosare
Judecătoria Bolintin Vale – 1.955 dosare
Judecătoria Beclean – 1.941 dosare
Judecătoria Cornetu – 1.887 dosare
Judecătoria Buftea – 1.883 dosare
Judecătoria Rupea – 1.858 dosare
Judecătoria Luduș – 1.821 dosare
Judecătoria Oltenița – 1.795 dosare
Judecătoria Sânnicolau Mare – 1.790 dosare
„Creșterea accelerată a numărului de dosare nou intrate în instanțele din România, cu peste 31% într-un singur an, în condițiile unui deficit semnificativ de judecători, are un impact direct asupra cetățenilor: justiția se realizează într-un termen mai îndelungat ca urmare a unor factori obiectivi, iar accesul efectiv la un act de justiție echitabil și într-un termen rezonabil poate fi afectat semnificativ.
O astfel de presiune asupra sistemului judiciar nu doar că generează întârzieri în soluționarea cauzelor, dar erodează încrederea publică în capacitatea statului de a proteja drepturile și interesele cetățenilor, afectând în mod profund buna funcționare a societății”, atrage atenția CSM.