În primul rând, motivele tehnice sunt descurajante. Inginerul geomecanic Paul Nelson, implicat în monitorizarea structurii, avertizează că sculptura muntelui este fragilă, plină de fisuri și fracturi adânci. Adăugarea unei noi fețe ar putea compromite integritatea întregului ansamblu, existând chiar riscul ca una dintre fețele actuale să fie afectată.
Robin Borglum Kennedy, nepoata sculptorului Gutzon Borglum care a realizat monumentul, consideră că includerea lui Trump ar fi nepotrivită: „A fost conceput ca un omagiu idealurilor Americii. Nu unui singur om”, a declarat ea pentru New York Times.
Deși teoretic un președinte ar putea dispune inițierea lucrărilor, Serviciul Parcurilor Naționale a respins orice modificare, subliniind că nu mai există porțiuni viabile de stâncă pentru sculpturi noi.
Trump a evocat pentru prima dată această idee în timpul unei discuții cu Kristi Noem, pe atunci guvernator al statului Dakota de Sud. În semn de susținere, Noem i-a oferit chiar o machetă a monumentului care includea chipul său. Subiectul a reapărut când congresmena republicană Anna Paulina Luna a introdus un proiect de lege pentru adăugarea lui Trump pe monument, însă propunerea a rămas la stadiul de comisie.
Fostul superintendent al Memorialului Mount Rushmore, Dan Wenk, a sintetizat perspectiva majorității experților: „Nu adaugi o altă față la Rushmore, la fel cum nu modifici ‘Cina cea de Taină’ a lui da Vinci. Din fericire, ei se luptă împotriva realității stâncii.”