În septembrie anul trecut, guvernul a suspendat aproximativ 30 de licenţe de export de arme către Israel din cauza riscului ca armele fabricate în Regatul Unit să fie utilizate pentru încălcarea dreptului internaţional în Fâşia Gaza. Dar Regatul Unit furnizează componente pentru un grup global de F-35 la care Israelul poate avea acces.
Guvernul a susţinut că nu se poate retrage din programul de apărare fără a pune în pericol pacea internaţională.
Amnesty International şi Human Rights Watch şi-au exprimat consternarea cu privire la această hotărâre.
Ambele grupuri au intervenit în acest caz.
„Realitatea îngrozitoare din Gaza se desfăşoară în văzul întregii lumi: familii întregi distruse, civili ucişi în aşa-numitele zone de siguranţă, spitale reduse la ruine şi o populaţie condusă la înfometare de o blocadă crudă şi de deplasarea forţată”, a declarat Sacha Deshmukh, director executiv al Amnesty International UK.
„Această hotărâre nu schimbă faptele de pe teren şi nici nu absolvă guvernul britanic de responsabilităţile sale în temeiul dreptului internaţional.” Cei doi judecători au declarat că în acest caz nu este vorba despre faptul dacă Regatul Unit ar trebui să furnizeze arme şi alte echipamente militare Israelului – deoarece guvernul a decis că nu ar trebui.
Li s-a cerut să decidă cu privire la o anumită problemă: dacă Regatul Unit „trebuie să se retragă dintr-o colaborare multilaterală specifică în domeniul apărării” din cauza perspectivei ca unele piese fabricate în Regatul Unit să poată fi furnizate Israelului şi utilizate cu încălcarea dreptului internaţional în conflictul din Gaza.
“În conformitate cu constituţia noastră, această problemă extrem de sensibilă şi politică este de competenţa executivului, care este responsabil în mod democratic în faţa parlamentului şi, în ultimă instanţă, în faţa electoratului, şi nu a instanţelor”, au decis aceştia.
Oxfam, care a furnizat dovezi instanţei, a declarat: “Este inadmisibil ca guvernul să continue să autorizeze vânzarea de componente pentru avioanele F-35, ştiind că acestea sunt folosite pentru a ataca în mod deliberat civilii din Gaza şi pentru a le distruge mijloacele de supravieţuire, inclusiv rezervele vitale de apă”.
Cauza a fost introdusă de al-Haq, un grup cu sediul în Cisiordania ocupată de Israel, şi de Global Legal Action Network împotriva Departamentului pentru afaceri şi comerţ.
Instanţa a declarat că ministrul afacerilor, Jonathan Reynolds, “s-a confruntat cu alegerea brutală de a accepta excluderea F-35 sau de a se retrage din programul F-35 şi de a accepta toate consecinţele diplomatice şi de apărare care ar rezulta.