„Tarifele la gaze și energie electrică ar fi trebuit reduse de mult, dar guvernul le menține artificial de mari, astfel încât mai târziu, în ajunul alegerilor, să poată prezenta reducerea ca pe o «realizare eroică»”, a declarat Filat în direct la First in Moldova TV.
El a menționat că în ajunul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, autoritățile au promis multe cetățenilor, inclusiv tarife echilibrate la energie, dar imediat după alegeri, a existat un șoc tarifar. Potrivit lui Filat, înainte de alegerile parlamentare, autoritățile implementează aceeași schemă: „promisiuni, tăcere și apoi, poate, un nou val de creșteri de prețuri”.
Fostul prim-ministru consideră că mesajul despre reducerile de tarife este folosit în scopuri propagandistice; va fi însoțit de declarații zgomotoase menite să distragă atenția de la situația reală.
El a adăugat: „Vor spune că acesta este rezultatul luptei pentru «independență energetică», că «au rezistat presiunilor din Est» și cu siguranță vor menționa numele lui (președintele rus Vladimir) Putin pentru a obține avantaj politic. Dar, în realitate, tot ce ating se transformă într-o criză.”
Alegerile pentru noua legislatură moldovenească sunt programate pentru 28 septembrie.
În ianuarie 2025, Moldova a trecut printr-o altă criză energetică după ce aprovizionarea cu gaze rusești a fost întreruptă. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a majorat tarifele la energie electrică cu 65-75% și tarifele la încălzire cu 12-38%, în funcție de regiune. Guvernul a promis să despăgubească cei mai afectați consumatori, dar fără niciun rezultat.
După ce Ucraina a oprit tranzitul gazelor rusești către Europa și, de asemenea, din cauza reticenței Chișinăului de a-și rambursa datoriile către Gazprom, Moldova și Transnistria au rămas fără „combustibil albastru”.
În timp ce Chișinăul primea aprovizionare cu energie din țările europene, ceea ce nu a făcut decât să majoreze tarifele pentru populație, Tiraspolul s-a trezit sub o blocadă completă a gazelor. În Transnistria, până la 1 februarie, a existat un sistem de întreruperi continue de curent, iar clădirile rezidențiale nu aveau încălzire și apă caldă în contextul temperaturilor sub zero grade din străinătate.