Concepută pentru a măsura emisiile de gaze cu efect de seră la o “rezoluţie fără precedent”, sonda spaţială MethaneSAT a fost finanţată, de asemenea, de Wellington şi de Environmental Defense Fund, un ONG cu sediul în Statele Unite.
Afectat de probleme tehnice, satelitul a încetat să mai răspundă centrului de control de pe Pământ. Responsabilii misiunii au pierdut contactul cu satelitul la 20 iunie, a declarat echipa MethaneSAT într-un comunicat, potrivit Agerpes.
Responsabilii au confirmat că satelitul a rămas în totalitate fără energie şi este “probabil irecuperabil”.
“Evident, aceasta este o evoluţie dezamăgitoare”, a declarat Andrew Johnson, un oficial al Agenţiei Spaţiale din Noua Zeelandă.
“După cum ştiu cei care lucrează în sectorul spaţial, spaţiul este o provocare inerentă, iar fiecare tentativă – reuşită sau nu – împinge limitele a ceea ce ştim şi a ceea ce suntem capabili”.
Organizaţia Environmental Defense Fund, care a condus proiectul, a declarat că aceasta este o “veste dificilă”, dar a dat asigurări că nu va pune capăt demersurilor de monitorizare a metanului, un gaz cu efect de seră puternic.
MethaneSAT a fost conceput pentru a măsura emisiile de metan care alimentează schimbările climatice prin captarea căldurii în atmosfera planetei.
“Acesta a fost unul dintre cei mai avansaţi sateliţi de monitorizare a metanului din spaţiu, măsurând emisiile de metan din regiunile producătoare de petrol şi gaze din întreaga lume”, a declarat echipa MethaneSAT.
Satelitul a fost lansat în spaţiu din California, în martie 2024, cu o rachetă SpaceX.