Pachetul de măsuri fiscale ar urma să fie prezentat în aceste zile de premierul Ilie Bolojan. Între altele, vor exista doar două cote de TVA, în loc de trei, câte sunt acum, impozitul pe dividende va crește la 16% și ar urma să fie introdusă plata CASS pentru pensiile peste 4.000 de lei.
Deputatul USR Claudiu Năsui e sceptic.
„Din păcate, nu o să rezolve mare lucru, în sensul că în principiu, economia României nu era una care suferea de impozite prea mici, ba dimpotrivă, aveam impozite destul de mari, mai ales pe munca slab plătită”, spune acesta, potrivit Mediafax.
În opinia deputatului USR, „dacă Guvernul Bolojan merge pe direcția aceasta a creșterii din nou a taxelor (…), ratăm un nou moment de reformă a statului, în care chiar am putea tăia cheltuielile. Creșterea aceasta a taxelor nu o să fie decât o gură de oxigen pentru un sistem bugetofag, care a tot crescut cheltuielile și care de fiecare dată când ajunge cuțitul la os, când deficitul este mare și când am putea să rezolvăm problema care ne-a adus acolo, crește din nou taxele”.
Claudiu Năsui spune despre protestele sociale că „depinde și cum faci aceste reforme. Dacă începi mereu reformele cu cei mici, cumva, mesajul este unul că reforma e pretabilă la protest. Când încerci să tai așa, otova, agregat, cum au făcut Băsescu-Boc, care au tăiat toate salariile cu 25%, atunci automat, naști genul acesta de contrareacții și iarăși ratezi un moment de reformă”.
Fostul ministru al Economiei atrage atenția că „aceste reduceri de sporuri sunt temporare, sunt doar un an și jumătate, sunt puse cu o clauză de expirare. Adică în loc să reorganizăm instituțiile, să faci o scădere a cheltuielilor de personal în general, că până la urmă alea te interesează ca buget, să scadă acelea și atunci să nu scazi la toată lumea, că există în toate instituțiile un 20%-30% din oameni care chiar muncesc și chiar țin acele instituții în picioare, dacă tai la toată lumea, nu faci decât să-i nemulțumești pe toți și să te pretezi la acest gen de proteste și să te expui la acest gen de critici, că de fapt, nu faci reformă, nu faci decât o tăiere contabilă”.