Pe o piață deja în scădere față de anul trecut, agențiile imobiliare avertizează că această decizie va duce la blocaje în tranzacții și o presiune suplimentară asupra chiriilor.
„TVA-ul de la 9% va crește la 19%. Am făcut deja calcule – la o locuință de 80.000 de euro, prețul va crește cu cel puțin 10.000 de euro. Iar dacă adăugăm și alte taxe care urmează să fie majorate, creșterea poate ajunge la 15.000 de euro”, a declarat Alexandru Mechetenici, reprezentant al agenției ImoPuls din Timișoara.
Potrivit acestuia, este de așteptat ca tranzacțiile imobiliare să se blocheze după intrarea în vigoare a noilor reglementări. „Lucrez în domeniu de 11 ani și n-am mai văzut o creștere de preț de 10.000 de euro peste noapte, așa cum va fi acum”, mai spune Mechetenici.
Situația este cu atât mai gravă cu cât piața imobiliară este deja pe un trend descendent. Datele oficiale arată că în primele patru luni ale acestui an, tranzacțiile cu apartamente s-au redus cu aproape 9% la nivel național, iar în București scăderea a fost de 12%, conform unui raport al agenției Colliers.
Totodată, este de așteptat ca și cererea de locuințe închiriate să crească, odată cu amânarea deciziilor de cumpărare. „Cei care renunță temporar la achiziție vor merge în chirie, ceea ce va crește cererea pe piața de închiriere și implicit prețurile.”
Un alt aspect semnalat este cel legat de inechitatea fiscală. Indiferent dacă o locuință costă 60.000 sau 250.000 de euro, TVA-ul aplicat va fi același, adică 19%. Asta înseamnă că povara fiscală va fi mai mare, proporțional, pentru cumpărătorii cu venituri reduse.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat recent că această creștere a TVA face parte dintr-un plan mai larg de reducere a deficitului bugetar, care a ajuns la 3,39% din PIB în primele cinci luni ale anului. Alte măsuri anunțate includ o taxă suplimentară pe bănci, creșterea accizelor la alcool și combustibil, precum și majorarea impozitelor pe proprietate și dividende, începând cu 1 ianuarie 2026.