“Activitatea seismică a fost foarte semnificativă în mările din jurul arhipelagului Tokara începând cu 21 iunie”, a explicat Ayataka Ebita, directorul Diviziei de Observare a Cutremurelor şi Tsunamiurilor din cadrul JMA, într-o conferinţă de presă de miercuri, după ce un cutremur cu magnitudinea de 5,5 a fost înregistrat în regiune la ora locală 15:30, (06:30 GMT), potrivit Agerpres.
Deşi nu au fost raportate pagube majore în urma acestui cutremur, “numărul a depăşit 900” de la începutul acestei activităţi seismice intense, a declarat Ayataka Ebita, adăugând că nu poate spune când se va încheia această serie de cutremure.
O activitate seismică similară a lovit deja Insulele Tokara în septembrie 2023, cu 346 de cutremure înregistrate de JMA.
Site-ul web al localităţii Tokara relatează că cei aproximativ 700 de locuitori ai arhipelagului nu mai pot dormi şi sunt foarte obosiţi. “Parcă se cutremură tot timpul”, a declarat un insular pentru televiziunea locală, adăugând că îi este frică să meargă la culcare.
“Nu suntem siguri când se va opri totul. Ar trebui să mă gândesc să-mi evacuez copiii”, a declarat un alt localnic.
Cu cei 125 de milioane de locuitori ai săi, Japonia se află la intersecţia a patru plăci tectonice majore, în inima “Cercului de Foc” al Pacificului, ceea ce o face una dintre cele mai active ţări din punct de vedere seismic din lume.
Arhipelagul înregistrează în jur de 1.500 de cutremure în fiecare an şi în această regiune se produc aproximativ 18% din cutremurele globale.
Pe 1 ianuarie 2024, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 – cel mai puternic produs în mai mult de un deceniu – a lovit Peninsula Noto (centrul Japoniei). A ucis aproape 470 de persoane, inclusiv mulţi locuitori în vârstă care au murit în zilele următoare, aminteşte