Bolojan îl ‘reciclează’ pe ‘omul’ lui Ion Iliescu în echipa sa de 18 consilieri: pe lângă ei mai are și 5 vicepremieri

#image_title

Pe lista consilierilor se află nume precum fostul mare fotbalist Gheorghe Popescu sau fostul medic al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Nu toți consilierii și-au publicat însă CV-urile pe site-ul Guvernului, chiar dacă executivul promovează și clamează transparența.

Poate însă cel mai controversat dintre consilieri e Victor Opaschi, cel mai longeviv secretar de stat din toată istoria postdecembristă.

Opaschi a gestionat relațiile statului cu cultele religioase timp de 32 de ani.

În august 2022, printr-o decizie a premierului de atunci Nicolae Ciucă, Opaschi a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, funcție pe care a deținut-o nouă ani. Victor Opaschi a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, printr-o decizie ulterioară a premierului Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Considerat omul lui Ion Iliescu, al cărui consilier a fost și despre care a scris și o carte („Ion Iliescu, om și lider”, Editura Litera, București, 2013), Victor Opaschi a fost omul care a gestionat relațiile statului cu cultele religioase timp de peste 32 de ani.

Opaschi a fost intens criticat în timpul pandemiei pentru modalitatea în care guvernul a comunicat măsurile restrictive în domeniul cultelor, pentru faptul că nu s-a implicat în menținerea unui echilibru între măsurile sanitare și autonomia cultelor religioase și mai ales pentru modalitatea discreționară în care a cheltuit bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte în ultimii 8 ani de când se află la conducerea instituției.

O investigație HotNews a arătat încă din ianuarie 2021 faptul că Secretariatul de Stat pentru Culte era o „gaură neagră” și că bugetul este cheltuit discreționar, fără proceduri transparente.

Opaschi a fost cercetător științific la Institutul de Științe Politice între 1971-1982, apoi până la Revoluție a fost profesor de istorie la Liceul de Artă „George Enescu” din București.

În 1990 a devenit Consilier de Stat pentru Cultură și Culte la Președinția României, post pe care l-a ocupat în perioadele 1990-1996 și 2000-2004. În perioada 2012-2013 a fost secretar de stat pentru Cultură și Culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar din 2013 și până în prezent este Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Lista consilierilor premierului Ilie Bolojan:

1. Mihai Jurca – Șef al Cancelariei Prim-Ministrului, cu rang de ministru

2. Mihai Constantin – Purtător de cuvânt al Guvernului, Secretar de stat

3. Mihnea-Claudiu Drumea – Secretar de stat

4. Dragoș Mihai Hotea – Secretar de stat

5. Mihaela Frăsineanu – Consilier de stat

6. Cătălin-Zamfir Manea – Consilier de stat

7. Andrei-Ion Ungar – Consilier de stat

8. Ciprian Văcaru – Consilier de stat

9. Valentin Vătăjelu – Consilier de stat

10. Ionuț Dumitru – Consilier onorific

11. Herman Berkovits – Consilier onorific

12. Dragoș-Eugen Damian – Consilier onorific

13. Florian-Ray Iunius – Consilier onorific

14. Bogdan Mazuru – Consilier onorific

15. Victor Opaschi – Consilier onorific

16. Gheorghe Popescu – Consilier onorific

17. Teodora Elena Preoteasa – Consilier onorific

18. Marilen Gabriel Pirtea – Consilier onorific.

Sursa: www.stiripesurse.ro

SURSE Lista completă a produselor pentru care crește TVA. Se taie și de la vouchere, iar o parte din pensii se impozitează cu CASS

Guvernul italian a adoptat o lege care prevede pedepse mai mari – Închisorile italiene sunt suprapopulate