“Întreprinderea va produce până la 70 milioane de cartuşe anual şi va spori în mod semnificativ potenţialul de apărare al ţării, astfel încât Venezuela se va aproviziona cu producţie internă”, se arată într-un comunucat al Rostec publicat pe site-ul său oficial.
Rosoboronexport, agenţia de stat responsabilă de exporturile complexului industrial militar rus, s-a ocupat de construcţia fabricii, unde au fost deja puse în funcţiune patru linii de asamblare, dintre care două pentru muniţie cu miez de oţel, iar restul pentru fabricarea de gloanţe trasoare şi a gloanţelor oarbe.
Este vorba de cartuşe de 7,62 milimetri pentru puşti de asalt Kalaşnikov.
Fabrica construită de ruşi în Venezuela face parte dintr-un adevărat complex industrial, care mai cuprinde şi structuri auxiliare, cum ar fi poligoane de tragere şi depozite.
“În curând se preconizează lansarea unor unităţi suplimentare de producţie, care vor asigura un ciclu complet de producţie de muniţie şi puşti de asalt Kalaşnikov pentru armata, poliţia şi alte agenţii de aplicare a legii din Venezuela”, a declarat directorul executiv al Rostec, Oleg Ievtuşenko.
La rândul său, directorul executiv la Rosoboronexport, Aleksandr Miheev, a remarcat faptul că acest proiect a fost pus în practică sub presiunea sancţiunilor, atât asupra Rusiei, cât şi a Venezuelei.
De asemenea, Rusia construieşte în prezent şi o fabrică pentru producerea de puşti de asalt AK-103 în Venezuela, conform EFE.
Serghei Cemezov, directorul general al Rostec – conglomerat ce grupează peste 700 de întreprinderi din diverse sectoare, inclusiv din industria de apărare – declarase anterior că SUA interferează în construcţia acestei fabrici de puşti de asalt în Venezuela, prin întreruperea curentului electric sau împiedicarea livrării de echipamente şi componente, potrivit Interfax.