ANALIZĂ: Acţiunile băncilor europene au înregistrat, în prima jumătate a anului, cea mai bună performanţă semestrială din ultimii 27 de ani

#image_title

Acţiunile băncilor europene au înregistrat, în prima jumătate a anului, cea mai bună performanţă semestrială din ultimii 27 de ani, arată o analiză a casei de brokeraj XTB România, potrivit căreia băncile au nevoie să fie atente la riscurile geopolitice şi să gestioneze cu atenţie amortizoarele de capital.

”Acţiunile băncilor europene au înregistrat, în prima jumătate a anului, cea mai bună performanţă semestrială din ultimii 27 de ani. Indicele Stoxx 600 Banks a avut un avans de 29%, depăşind rezultatele altor sectoare europene. În dolari, performanţa segmentului bancar este şi mai puternică, având în vedere aprecierea de 13,3% a monedei unice în raport cu dolarul american până în iunie”, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB România.

În aceeaşi perioadă, indicele Dow Jones US Banks Index a crescut crescut cu 11,5%. Segmentul bancar european are un avantaj relativ de 17,5 puncte procentuale, sau 34,6 puncte dacă se ia în considerare şi efectul valutar.

”Reuşita istorică vine pe fondul unui teren ”fertil”, inclusiv cote de piaţă aflate anterior la evaluări relativ coborâte şi deţineri de acţiuni europene sub mediile istorice ale investitorilor instituţionali globali. Un catalizator major al creşterilor a fost planul masiv de investiţii anunţat de Germania, aşteptat să transmită un impuls de expansiune toropitei economii europene. De ajutor a fost şi migrarea capitalului spre continentul european redescoperit sub presiunea volatilităţii şi incertitudinii din SUA”, spun analistul.

În primul trimestru, veniturile din comisioane au crescut cu 9% faţă de anul anterior, în urma volatilităţii din piaţă, o performanţă care ar putea fi susţinută şi în trimestrul următor, în timp ce venitul net din dobânzi a sărit cu 4% în ciuda tăierilor de dobândă.

Societe Generale a fost în topul aprecierilor din domeniu pe bursă, cu o creştere de 79% în prima jumătate a anului. Investitorii au apreciat eforturile de tăiere a costurilor şi creştere a dividendelor. Pe baza rezultatelor cunoscute indicatorul de preţ al acţiunii raportat la profit este de 8,7, faţă de 14,2 pentru JPMorgan şi 14,1 pentru Bank of America. La Bucureşti, Banca Transilvania a avansat cu 14,4% în aceeaşi perioadă, fără a include aici, însă dividendul. Cu acesta, avansul ar fi de 20,9%. Multiplul de evaluare P/E este de 6,2. Pentru Santander, acesta ajunge la 8,4, iar pentru Unicredit, de 9,3.

Banco Santander din Spania, cu apetit sporit de achiziţii, a crescut din ianuarie până în iunie cu 59,7%, ajungând la o capitalizare de 104 miliarde de Euro, încât a trecut în faţa UBS, devenind cea mai valoroasă bancă listată pe bursă din Europa, explică Claudiu Cazacu.

Acţiunile unor bănci au fost propulsate şi de interesul pentru fuziuni şi achiziţii. Commerzbank din Germania a fost vizată de Unicredit din Italia, însă tranzacţia transfrontalieră a fost receptată cu răceală. După avansul de peste 100% din septembrie încoace, cotaţiile au ajuns într-un teritoriu considerat neatractiv pentru preluare, conform unui oficial Unicredit. La rândul ei, banca italiană urmăreşte şi alte ţinte de achiziţie, între care Banco BPM sau un creditor din Grecia, şi a depăşit capitalizarea Intesa Sanpaolo după un avans de 48,3% până în iunie.

Trendul de consolidare în industrie merge dincolo de Unicredit şi Commerzbank, în Spania BBVA a avut în vedere achiziţia Banco Sabadell, operaţiune trecută pe pauză de către reglementatori. În acelaşi timp, Santander a anunţat achiziţia diviziei britanice TSB a Banco Sabadell, propulsând astfel Santander în poziţia a treia după numărul de conturi pe piaţa britanică, mai punctează Claudiu Cazacu.

”BCE ar putea să pună pauză tăierilor de dobândă, inflaţia ajungând la nivelul ţintă de 2%. Aceasta ar putea susţine profitabilitatea băncilor, însă dinamica economiei rămâne incertă. Viitorul scurt şi mediu al continentului va depinde şi de termenii acordului comercial cu SUA. Semne ale unei detensionări au apărut, însă nivelul taxelor vamale pentru greu încercatul sector auto va conta. Deşi până acum, indicatorii de calitate a activelor s-au păstrat într-o zonă de stabilitate, o deteriorare suplimentară a sectorului auto ar putea avea efecte atât direct, prin expunerea la credit în acest sector, cât şi prin efecte de ”runda a doua”, prin efectele asupra PIB-ului şi forţei de muncă, în special în Germania, Suedia şi Europa Centrală şi de Est”, subliniază consultantul de strategie în cadrul XTB România.

În acelaşi timp, este de monitorizat sistemul de transfer sintetic de risc, synthetic risk transfers (SRT) prin care investitorii îşi asumă o parte din riscul unui portofoliu de credite, primind în schimb plăţi periodice. Dacă băncile oferă capital unor fonduri care investesc în SRT, s-ar crea ”cercuri de risc”, iar EBA, autoritatea de supraveghere bancară europeană a avertizat că este foarte important de înţeles dacă, de fapt, prin acest proces băncile redistribuie riscul altor bănci. Valoarea de piaţă a SRT-urilor ar depăşi 500 de miliarde de Euro, potrivit EBA.

”Pentru moment, aşteptările băncilor pentru o deteriorare a calităţii activelor în următoarele 12 luni au scăzut faţă de anii anteriori pe toate segmentele, mai puţin cel al companiilor mari unde a apărut o creştere uşoară. Optimismul investitorilor pe burse oglindeşte, astfel, evaluările băncilor. Trendul ascendent din prezent este în plină desfăşurare. După cum menţionează şi EBA, băncile au nevoie să fie atente la riscurile geopolitice şi să gestioneze cu atenţie amortizoarele de capital, urmărind stabilitatea pe termen lung şi nu doar profitabilitatea pe termen scurt”, mai arată Claudiu Cazacu.

 

Trump anunţă cu acord comercial cu Vietnamul

Tensiuni comerciale în Asia – Donald Trump schimbă tonul în așteptarea unui compromis