Federația Patronală a Energiei (FPE) consideră că este necesară modificarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 33/2025 privind aprobarea restituirii unor sume plătite la Fondul de Tranziție Energetică și a Notei de fundamentare aferente, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor prevăzute de Decizia nr. 640/2024 a Curții Constituționale a României (CCR) în privința tuturor categoriilor de contribuabili care au fost subiect al contribuției și alinierea lor cu exigențele constituționale legate de principiul legalității, nediscriminării și principiul separației puterilor în stat.
OUG nr. 33/2025 nu răspunde dezideratului urmărit de legiuitor de ”restabilire a unui just echilibru între mediul economic și protejarea intereselor populației” (pct. 3.1 Nota de fundamentare), ci dimpotrivă, maniera aleasă de legiuitor este una restrictivă față de considerentele Deciziei CCR și de natură să afecteze decisiv acest echilibru în cazul contribuabililor de bună credință și care s-au conformat voluntar dispoziției legale neconstituționale fără a demara dispute cu autoritățile dar care, tocmai datorită tuturor problemelor semnalate mai sus, ar putea să se adreseze instanțelor de judecată.
În opinia FPE, propunerea de soluție legislativă combină într-o manieră confuză și neconstituțională cele două ipoteze avute în vedere de Decizia CCR (administrativă și judiciară) și ajunge să instituie în mod impropriu un mecanism administrativ de restituire a unor sume care fac obiectul unor acțiuni în instanțele de judecată și vizează acordarea despăgubirilor prin hotărâre judecătorească.
Adițional aspectelor de natură juridică expuse mai sus, din perspectivă practică, considerăm că adoptarea OUG-ului fără aplicarea măsurilor tuturor categoriilor de contribuabili subiect al contribuției va avea următoarele consecințe:
- Va genera un val de litigii de recuperare a contribuției în baza Legii Contenciosului administrativ;
- Va încuraja, pe viitor, ca orice taxă /contribuție să fie atacată în instanță în vederea eliminării riscului de a fi excluși de la o viitoare rambursare într-o situație similară
- Va afecta concurența pe piață (întrucât unor participanți li se rambursează 20%, altora nu, iar singurul criteriu de diferențiere este unul extrinsec mecanismelor de piață, respectiv promovarea sau nu a unei acțiuni în justiție).
Totodată, atragem atenția asupra faptului că nu s-a respectat principiul unor consultări autentice și transparente cu mediul de afaceri, având în vedere publicarea OUG nr. 33/2025 în Monitorul Oficial înainte de încheierea perioadei formale de consultare publică. Așa cum s-a subliniat în numeroase rânduri în dialogul cu autoritățile, aceste consultări sunt esențiale pentru a se asigura un cadru general predictibil și corect în relația cu mediul de afaceri.
—————————————————————————————————————————————
Federația Patronală a Energiei, fondată în anul 1991, este un promotor al acțiunilor necesare pentru ca România să se bucure de energie abundentă, accesibilă ca preț, obținută respectând principiile de protecție a mediului.
Federația Patronală a Energiei reprezintă 95% din industria de petrol și gaze a României și capătă o relevanță tot mai mare în domeniul energiei regenerabile și a tehnologiilor necesare reducerii emisiilor, în ritm cu dezvoltarea lor în țara noastră.
Ne asumăm misiunea de a face cunoscute la nivelul instituțiilor europene și naționale interesele mediului privat și modul în care pot fi armonizate cu obiectivele naționale și ale Uniunii Europene, stimulând dialogul. Un alt obiectiv urmărit este informarea și educarea marelui public și pregătirea sa pentru noile realități din domeniul energiei.