Conform acestor experţi, traiectoriile copiilor în ceea ce priveşte alimentaţia sau activitatea fizică sunt fixate încă din primii ani de viaţă “şi devine dificil să le schimbi după vârsta de 5 ani”.
Ei susţin că primele 1.000 de zile de viaţă – de la viaţa intrauterină şi până în jurul vârstei de 2 ani – sunt de importanţă “critică pentru dezvoltare şi sănătate pe tot parcursul vieţii”, şi au lansat un apel la a acţiona din timp pentru a preveni obezitatea copiilor.
Aceste acţiuni includ ajutarea femeilor să înceapă sarcini la o greutate sănătoasă; încurajarea alăptării la sân, care este corelată cu un risc redus de obezitate infantilă şi evitarea “strategiilor de recuperare rapidă” în cazul copiilor care se nasc cu greutate mai mică.
“Obiectivul general trebuie să fie obţinerea şi menţinerea unei traiectorii sănătoase de creştere care să evite acumulările în exces în primii ani de viaţă”, conform cercetătorilor italieni şi britanici.
În Marea Britanie 1,3 milioane de copii sunt obezi şi alţi 2,3 milioane sunt supraponderali, conform autorilor acestui raport.
Aceştia evidenţiază modul în care anumite intervenţii “cum sunt dieta şi activitatea fizică, în cazuri singulare”, funcţionează rareori fără a lua în considerare şi alţi factori care pot contribui la obezitatea infantilă.
Raportul susţine că prezentarea obezităţii ca pe un “defect de caracter” duce la stigmatizare ce poate fi contraproductivă şi poate mări riscul unei diete şi a unui stil de viaţă nesănătos, dar mesajele pozitive cu privire la menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase ar putea avea efecte mai bune.
“Obezitatea infantilă a devenit o provocare urgentă pentru sănătatea publică, afectează vieţi în prezent şi acumulează probleme pentru viitor”, conform raportului academicienilor.
Conform ultimelor date din Programul Naţional de Evaluare a Copiilor (National Childhood Measurement Programme), 1 din 10 (9,6%) copii din Anglia sunt obezi în momentul începerii şcolii. De asemenea, 22,1% dintre copiii cu vârste între 10 şi 11 ani sunt obezi.
Conform statisticilor obezitatea este mai ridicată în rândul băieţilor decât al fetelor. De asemenea, copiii din familii mai sărace se confruntă cu un risc de obezitate mai mare decât cei din familii înstărite.
Autorii noului raport scot în evidenţă modul în care nivelurile obezităţii din zonele defavorizate generează un “cerc vicios” pentru că obezitatea este corelată cu oportunităţi reduse de a avea un loc de muncă, ceea ce devine la rândul său un factor de risc pentru a lua în greutate.
Noul raport a fost dat publicităţii în contextul în care guvernul britanic se pregăteşte să-şi lanseze planul de de sănătate pe 10 ani, care se concentrează pe prevenirea îmbolnăvirilor.
Conform noilor propuneri, magazinele alimentare pot fi obligate să fixeze ţinte pentru creşterea vânzărilor de produse care nu duc la îngrăşarea consumatorilor.
Însă autorii noului raport susţin că reglementarea “robustă” a industriei alimentare este necesară mai degrabă decât bazarea pe acorduri voluntare, dovezile susţinând politicile de taxare a produselor nesănătoase şi subvenţionarea produselor mai sănătoase.
“Primele 1.000 de zile, inclusiv perioada intrauterină, reprezintă o fereastră importantă pentru a îndrepta copiii pe o traiectorie sănătoasă în viaţă”, a declarat profesorul Susan Ozanne, coordonatoare a raportului.
“Odată ce se ajunge la obezitate, devine din ce în ce mai greu de inversat această stare. Aici nu este vorba despre puterea voinţei fiecăruia sau despre ruşinea socială – este despre crearea unei mediu pentru părinţi, îngrijitori şi copiii lor care să susţină o dezvoltare sănătoasă încă de la început”, a adăugat ea.
“Atunci când ne ocupăm de inegalităţile sociale încă din primii ani de viaţă, nu doar că îmbunătăţim rezultatele individuale, ci punem bazele unei societăţi mai sănătoase şi mai productive”, a adăugat şi profesorul Rosalind Smyth, vicepreşedinte al Academiei de ştiinţe Medicale din Marea Britanie.
“Dovezile întăresc faptul că prevenţia, care necesită o abordare plurisectorială, trebuie coordonată în toate departamentele guvernamentale”.
“Alimentaţia bună este esenţială pentru a le oferi copiilor cel mai bun start în viaţă cu putinţă şi acest guvern şi-a setat obiectivul ambiţios să crească cea mai sănătoasă generaţie de copii din istorie”, a completat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate şi Asistenţă Socială din Guvernul britanic.
“În cadrul planului nostru de sănătate pe zece ani, magazinele alimentare şi producătorii de alimente vor face ca alegerea sănătoasă să fie alegerea uşoară”, în cadrul unui prim parteneriat din istorie între guvern şi industrie pentru a învinge problema obezităţii epidemice şi pentru a ridica presiunea de pe Sistemul Naţional de Sănătate, a adăugat el.