„Ne uităm la ce se poate face din punct de vedere legal şi vom face să fie şi constituţional şi legal. Ne uităm şi la bunul simţ şi apelăm inclusiv la acest aspect”, a afirmat Anastasiu, întrebat în cadrul unui interviu la Observator, cum va opri Guvernul sporurile, bonusurile de pensionare pe care şi le acordă judecătorii CCR.
„Până când şi legile vor putea fi schimbate, cred că şi bunul-simţ poate să intervină”, a continuat vicepremierul.
La remarca moderatorului tv că și sporurile au fost legate și cu toate acestea au putut fi tăiate, Anastasiu a replicat:
„Da, şi repet, unele se pot schimba prin Ordonanţe de Urgenţă, altele se pot schimba prin ordin de ministru, altele se pot schimba prin legi, altele sunt legi organice, trebuie să ne uităm şi pe constituţionalitate.
Deci eu vă asigur că este focus pe fiecare inechitate pe care o vedem în statul român, pentru că al doilea pachet este tocmai despre echitate. Acum a fost despre sume mari, şi care erau necesare ca semnal pentru ca pieţele să înţeleagă că facem ceva, de asta nici nu a fost foarte mult timp de microchirurgie şi s-a făcut un oarece hei-rup, dar a fost necesar.
Dacă nu făceam acest lucru foarte rapid, semnalul era foarte prost în piaţă. Acum avem următoarele două, trei săptămâni pentru a pregăti următoarele mişcări”.
Cât despre inechitățile în ceea ce privește sporurile tăiate de-a valma, deși există situații spre exemplu când oamenii chiar lucrează în condiții vătămătoare, Anastasiu a spus că acestea vor fi corectate în curând.
„Deci noi am venit cu acest pachet de urgenţă şi, cu siguranţă, în a doua parte, al doilea pachet, şi asta vă asigur că nu va dura mai mult de două, trei săptămâni, vom lua toate aceste inechităţi şi vom corecta inechităţile.
Totuşi, toate aceste lucruri s-au creat din inechitate în inechitate. (…) Prin pârghiile legale (vor fi corectate – n.r.) prin care au fost create, că aşa se întâmplă. Unele sunt la nivel de ordin de ministru, altele sunt la …”, a spus vicepremierul.
Întrebat dacă se va reintroduce sporul acolo unde este cazul, Anastasiu a răspuns:
Nu, nu am spus asta. Am spus că ne uităm să vedem, să reaşezăm toate lucrurile, ca să le ducem într-o anumită echitare. De fapt şi de drept nouă ne trebuie o lege mai deşteaptă a salarizării, pentru că toate aceste sporuri s-au născut, sunt 200 de sporuri, s-au născut ca reacţii la tot felul de plafonări.
Deci a fost o inechitate peste inechitate. Ce va trebui să facem, dar avem nevoie de ceva timp, şi o să mă întrebaţi câte săptămâni, dar nu ştiu să vă spun câte săptămâni în secunda de faţă, dar avem nevoie de ceva timp ca să reaşezăm tot ce înseamnă venituri ale tuturor celor care lucrează la stat pentru ca ei să fie plătiţi corect, pentru ca cei care nu sunt competenţi, indiferent de unde au venit, că sunt de la partide sau că nu sunt de la partide, nu contează toată chestia asta, dar cei care sunt incompetenţi sau nu au chef prea mult de muncă, şi se întâmplă şi în antreprenoriat lucrul acesta, să poată să plece, să avem şi infuzie de oameni de afară şi să avem un aparat de stat care să fie motivat şi competent.
Şi să nu mai avem 1.000 de sporuri, să avem un salariu ca la privat, plus bonusuri de performanţă, dar salariul respectiv să fie corect şi dacă respectivul lucrează pe o schelă sau o macara, are un salariu mai mare, pentru că aceasta este fişa postului, dacă cineva lucrează în Justiţie, nu are spor de confidenţialitate, ci în salariul său introducem această chestiune din fişa postului, şi să mai avem şi bonusuri de performanţă”.