Această oprire nu a fost impusă din raţiuni de securitate a reactoarelor ci este legată de reglementări care ţin de mediu, a anunţat joi compania Axpo care operează centrala nucleară veche de peste 50 de ani, potrivit Agerpres.
Operatul centralei nucleare este obligat să respecte anumite limite de temperatură ale apei râului Aare. Centrala nucleară trage apă din râul Aare pentru răcirea reactoarelor şi apoi această apă este deversată în râu la temperaturi mai ridicate.
Dacă apele râului Aare sunt deja mai calde din cauza caniculei, apa încălzită în urma răcirii reactoarelor nu mai poate fi evacuată pentru a proteja flora şi fauna acestui râu, conform companiei Axpo.
La sud de centrala nucleară, temperatura apei râului era miercuri seară de 24,6 grade Celsius, conform Biroului Federal pentru Mediu.
Primul dintre cele două reactoare ale centralei nucleare de la Beznau a fost oprit de marţi, iar cel de-al doilea a fost oprit miercuri seară.
Operatorul centralei a oferit asigurări că în Elveţia va continua să fie produsă suficientă energie electrică pentru industrie şi consumatorii casnici.
Cele două reactoare ale centralei de la Beznau au fost date în funcţiune în 1969 şi 1971, aceasta fiind cea mai veche centrală nucleară încă operaţională din lume. Centrala se află la mai puţin de 10 kilometri de graniţa cu Germania.
Elveţia a decis să renunţe la energia nucleară, dar centralele existente sunt lăsate să funcţioneze atât timp căt exploatarea lor este sigură. Axpo a anunţat că urmează să închidă cele două reactoare de la Beznau în 2032 şi respectiv 2033.